Δελτίο Τύπου 7 – Παγκόσμια Ημέρα για τη Φυματίωση: Εκδήλωση στις 23 Μαρτίου 2018

24 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για τη φυματίωση

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του ΓΝ “Γ. Παπανικολάου” την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, ώρα 12-2μ.μ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα που έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την καταπολέμηση της ασθένειας, εξαιτίας της οποίας εκατοντάδες άνθρωποι νοσούν ακόμα και σήμερα.

Παρά τις επιστημονικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στη διάγνωση και θεραπεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η φυματίωση έχει αρχίσει να γίνεται ανθεκτική σε πολλά αντιφυματικά φάρμακα και για αυτό είναι απαραίτητη η συνεχής εγρήγορση της ιατρικής κοινότητας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EKΔΗΛΩΣΗΣ

Συντονισμός: Ιωάννης Κιουμής, Καθηγητής ΑΠΘ

Η ιστορική συμβολή του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» στην αντιμετώπιση της φυματίωσης.

Κρυσταλία Μοσχοτά, Προϊσταμένη Πνευμονολογικής-Φυματιολογικής Κλινικής ΑΠΘ

Το σύγχρονο πρόσωπο της Φυματίωσης

Κατερίνα Μανίκα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ

Λανθάνουσα Φυματίωση: Η αποθήκη του μυκοβακτηριδίου

Γεωργία Χασαπίδου, Πνευμονολογική Κλινική ΕΣΥ

Σανατόριο Ασβεστοχωρίου”- Γενικό Νοσοκομείο “Γεώργιος Παπανικολάου”

Από την εποχή που λειτούργησε επίσημα το “Σανατόριο Ασβεστοχωρίου” με το Βασιλικό Διάταγμα 199 που εκδόθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1920, η λειτουργία του “Νοσοκομείου Φυματιώντων Ασβεστοχωρίου” συνδέθηκε άρρηκτα με το κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης και την πολιτική ιστορία της περιοχής, πέρα από το φάρο ίασης που αποτελούσε για μεγάλο αριθμό ασθενών και των συγγενών τους.

Σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο “Γεώργιος Παπανικολάου” λειτουργούν δύο πνευμονολογικές κλινικές και εξωτερικά αντιφυματικά ιατρεία.

Το βιβλίο “Σανατόριο Ασβεστοχωρίου: Όπου το παρόν συναντά το παρελθόν” της Κρυσταλλίας Μοσχοτά διατίθεται από τη Βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου (paplib@gmail.com).

24 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τη φυματίωση

Ο Dr. Robert Koch στις 24 Μαρτίου 1882 στο Βερολίνο παρουσίασε στην επιστημονική κοινότητα την ανακοίνωση του, την ανακάλυψη του βάκιλου της φυματίωσης, της ασθένειας που “θέριζε” στην Ευρώπη και την Αμερική προκαλώντας το θάνατο και πλαισιωμένη από έντονο κοινωνικό στίγμα για τους πάσχοντες και τον περίγυρο τους. Η πρωτοποριακή έρευνά του Koch άνοιξε το δρόμο προς τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας. Δεύτερο σημαντικό σταθμό στον αγώνα για την θεραπεία της ασθένειας αποτελεί η συμβολή του Selman A. Waksman που έθεσε στη διάθεση της ιατρικής το πρώτο πραγματικά αποτελεσματικό φάρμακο κατά του βακίλου του Κοχ:τη στρεπτομυκίνη.

Ωστόσο, η φυματίωση παραμένει και σήμερα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ “παρά το γεγονός ότι η φυματίωση θεραπεύεται και κατά το χρονικό διάστημα 2000-2015 σώθηκαν 49.000.000 ζωές μέσω της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου, εκτιμάται ότι 4.300.000 άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή το 1/3 των ασθενών με φυματίωση, οι οποίοι ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεν διαγιγνώσκονται ούτε θεραπεύονται, λόγω αδυναμίας πρόσβασής τους σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας”.

H εκδήλωση διοργανώνεται από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου σε συνεργασία με το Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας-Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης.