Φέτος, όπως κάθε χρόνο, η ακολουθία της Αναστάσεως θα τελεστεί στην εκκλησία του Γενικού Νοσοκομείου “Γεώργιος Παπανικολάου” στον Ιερό Ναό Γενέσεως της Θεοτόκου στις 22:00 για το προσωπικό, τους νοσηλευόμενους και όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν.
Category: Δελτία τύπου
Ευχές και Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου “Γεώργιος Παπανικολάου” σας εύχονται Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!
Δώρα ζωής από 45χρονο: Δωρεά οργάνων στο ΓΝ “Γ.Παπανικολάου”
Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δωρεά οργάνων και ιστών (νεφροί, ήπαρ, καρδιά, κερατοειδείς) χάρη στα δώρα ζωής που προσέφερε 45χρονος που νοσηλευόταν στην Α’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου».
Το χειρουργείο της δωρεάς πραγματοποιήθηκε από τις χειρουργικές ομάδες της Μονάδας Μεταμόσχευσης του ΓΝΘ «Ιπποκράτειου», του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΠΓΝΘ «ΑΧΕΠΑ». Η διαδικασία διενεργήθηκε υπό το γενικό συντονισμό του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντος και τους ευχαριστεί θερμά για την απόφασή τους στην πιο δύσκολη για αυτούς στιγμή να προσφέρουν ζωή σε συνανθρώπους μας.
Επιπλέον η Διοίκηση ευχαριστεί το προσωπικό της Α’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και όλων των άλλων τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου που συνεργάστηκαν για το σκοπό της δωρεάς. Συγκεκριμένα, το προσωπικό του Αναισθησιολογικού Τμήματος, των Χειρουργείων, του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, του Καρδιολογικού Τμήματος, του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου, του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, του Βιοχημικού Εργαστηρίου, του Αιματολογικού Εργαστηρίου, του Τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας και της Αιμοδοσίας. Χωρίς την καθοριστική συμβολή όλων αυτών των επαγγελματιών υγείας δε θα ήταν δυνατή η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας της δωρεάς.
Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» στηρίζει τη Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής, ως την ύψιστη πράξη ανιδιοτέλειας και εθελοντικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.
ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΑ ΜΜΕ: Για το Τμήμα Θωρακο-καρδιοχειρουργικής “Χειρουργική αποκατάσταση αορτικής βαλβίδας με μίνι προσπέλαση από τη μασχάλη”
Χειρουργική αποκατάσταση αορτικής βαλβίδας με μίνι προσπέλαση από τη μασχάλη
Καινοτόμος ελάχιστα επεμβατική τεχνική που εφαρμόζεται με επιτυχία στην Καρδιο-Θωρακοχειρουργική Κλινική του “Γ. Παπανικολάου”. Ο διευθυντής της μιλάει στο iatronet.gr για τα οφέλη της στους ασθενείς.
Ευχέλαιο στο Νοσοκομείο από τον Σεβασμιώτατο Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως
Σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε φέτος στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» το καθιερωμένο μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα την Τρίτη 1 Απριλίου στις 11π.μ. στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Χειρός (Πέτρινο Κτίριο). Στο μυστήριο του ιερού ευχελαίου διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά ευχές και ευλογείται λάδι που χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών. Με αυτό το μήνυμα ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το προσωπικό, τους νοσηλευόμενους και όλους τους ανθρώπους που προσμένουν ίαση με ευχές για το Άγιο Πάσχα!
24 Μαρτίου 2025- Παγκόσμια Ημέρα για τη Φυματίωση: «Μπορούμε να την σταματήσουμε!»
Η Φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η θεραπεία της είναι γνωστή και ευρέως διαθέσιμη. Το 2023 η Φυματίωση ήταν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως από λοιμώδες νόσημα, επιστρέφοντας στη θέση αυτή μετά από τα τρία χρόνια της Πανδημίας από την COVID-19. Πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα νοσούν και πάνω από 1 εκατομμύριο χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επιπλέον περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λανθάνουσα νόσο, χωρίς να νοσεί.
Στην Ελλάδα το 2023 δηλώθηκαν 493 περιπτώσεις φυματίωσης, κατά 54% περισσότερες από το 2022. Από αυτές, οι 370 (75%) δηλώθηκαν από τις μονάδες υγείας, ενώ 123 επιπλέον περιστατικά (25% του συνόλου) καταγράφηκαν από ενεργητική εργαστηριακή επιτήρηση σε επιλεγμένα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Το 47% των περιπτώσεων ήταν Έλληνες και το 53% αλλοδαποί. Με βάση τον αριθμό των δηλωμένων περιπτώσεων, η συχνότητα δήλωσης της νόσου στην Ελλάδα για το 2023 υπολογίστηκε σε 4,71 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Σημειώθηκε μικρή αύξηση σε σύγκριση με το 2019, τελευταίο έτος πριν την πανδημία COVID-19, κατά το οποίο η συχνότητα δήλωσης ήταν 4,3 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Λόγω της συνεχιζόμενης υποδήλωσης, ο αριθμός των δηλωθέντων περιπτώσεων το 2023 θεωρείται ότι υποεκτιμά 3-5 φορές το πραγματικό φορτίο της νόσου στη χώρα.
Το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου», που στην πρότερη λειτουργία του ήταν το ιστορικό πια «Σανατόριο Αβεστοχωρίου», αποτελεί κέντρο αναφοράς για την Φυματίωση στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς στην Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ και Πνευμονολογικό Τμήμα ΕΣΥ λαμβάνουν διάγνωση και νοσηλεύονται 40-50 ασθενείς κάθε χρόνο. Επιπλέον στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δύο Κλινικών πραγματοποιούνται περίπου 1500 επισκέψεις ετησίως, οι οποίες περιλαμβάνουν επανελέγχους ασθενών με ενεργό φυματίωση, αλλά και ελέγχους περιβάλλοντος και προληπτικούς ελέγχους.
Η Φυματίωση είναι νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί. Η πρόληψη συνίσταται στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των πασχόντων ώστε να σταματήσει η μετάδοση της νόσου, αλλά και στην χορήγηση προληπτικής θεραπείας στα άτομα με λανθάνουσα νόσο. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Πνευμονολογικών Κλινικών του Νοσοκομείου αποτελεί τον πυρήνα πρόληψης και αντιμετώπισης της Φυματίωσης στη Βόρεια Ελλάδα.
Πληροφορίες-ραντεβού: 14970 ή https://rantevou.gpapanikolaou.gr
Τηλέφωνο Ιατρείου Φυματίωσης Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ: 2313307858
Τηλέφωνο Ιατρείου Φυματίωσης Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ: 2313307274
Σημαντική διάκριση για την Θωρακο-καρδιοχειρουργική Κλινική
Σημαντική διάκριση για την Θωρακο-καρδιοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» στο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος και Καρδιάς (21-23 Νοεμβρίου 2024).
Η διάκριση αφορά απονομή βραβείου για την παρουσίαση της πρώτης σειράς ασθενών που υποβλήθηκαν σε χειρουργική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας με διαμασχαλιαία μίνι προσπέλαση. Πρόκειται δηλαδή για επέμβαση με μία πολύ μικρή τομή κάτω από την μασχάλη αποφεύγοντας την μεγάλη τομή στο στέρνο. Η μικρή τομή δια της οποίας γίνεται η αντικατάσταση της βαλβίδας έχει πολύ λιγότερο πόνο και ταχεία ανάρρωση και επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ας σημειωθεί ότι το 1/3 των ασθενών που υποβλήθηκαν σε αυτή την μέθοδο αποσωληνώθηκαν στο χειρουργείο αποφεύγοντας τη μεγάλη παραμονή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Η Θωρακο-Καρδιοχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» συνεχίζοντας επάξια την βαριά ιστορία της με την παρακαταθήκη που άφησε ο ιδρυτής της, ο αείμνηστος Παναγιώτης Σπύρου, για ακόμη μία φορά πρωτοπορεί καθιστώντας την ως μια από τις κορυφαίες Θωρακο-Καρδιοχειρουργικές Κλινικές του ΕΣΥ στη χώρα μας. Η κλινική έχει βραβευθεί στο παρελθόν για την παρουσίαση της πρώτης σειράς ασθενών που υποβλήθηκαν σε ενδοσκοπική λοβεκτομή.
Η αφοσίωση, το αστείρευτο ενδιαφέρον και η εξαιρετική επαγγελματικότητα που επιδεικνύει καθημερινά όλο το προσωπικό της Θωρακοκαρδιοχειρουργικής Κλινικής υπό τη διεύθυνση του κ. Θόδωρου Καραϊσκου σε κάθε ασθενή που εμπιστεύεται τη ζωή του είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες.
Η βράβευση αυτή αποτελεί αναγνώριση συλλογικής προσπάθειας και δίνει κίνητρο και σε άλλες κλινικές να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο να παρέχουν υψηλής ποιότητας φροντίδα στους ασθενείς μας.
SAVE THE DATE!
Ημερίδα “Λοιμώξεις στον Παθολογικό Τομέα – Βασικές αρχές – Το βήμα των ειδικευομένων-Παρουσίαση Περιστατικών” στις 24 Μαΐου 2025
Ημερίδα με θέμα “Λοιμώξεις στον Παθολογικό Τομέα – Βασικές αρχές – Το βήμα των ειδικευομένων-Παρουσίαση Περιστατικών” πραγματοποιείται το Σάββατο 24 Μαΐου 2025 στο Αμφιθέατρο του Νέου Κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο “Γεώργιος Παπανικολάου”. Διοργάνωση: Επιστημονικό Συμβούλιο
14 Μαρτίου 2025-Παγκόσμια Ημέρα Υπνου 2025: “Να γίνει η υγεία του ύπνου προτεραιότητα”
“Να γίνει η υγεία του ύπνου προτεραιότητα” είναι το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, το οποίο προωθείται από το Εργαστήριο Μελέτης και Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Ύπνου που λειτουργεί στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου»
Η έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς διάρκειας ύπνου, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί από διαταραχές του ύπνου, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σωματική, ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική υγεία του ατόμου. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος δίνει ώθηση στην παραγωγικότητα, την κοινωνικότητα και τη συνολική ευημερία του ατόμου.
Η Ιατρική του ύπνου είναι ένας εξειδικευμένος τομέας της Ιατρικής που ασχολείται με τον ύπνο και τις διαταραχές του. Πολλές διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες, μεταξύ αυτών και η Πνευμονολογία, έχουν θέση στη διερεύνηση και στη θεραπεία των διαταραχών ύπνου. Η αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου περιλαμβάνει την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών ύπνου, όπως η τήρηση σταθερών ωρών ύπνου, η δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος ύπνου και την αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων προβλημάτων υγείας ή ψυχολογικών παραγόντων. Τα Εργαστήρια Μελέτης και Αντιμετώπισης των Διαταραχών του Ύπνου που υπάρχουν σε αρκετά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια στους πάσχοντες από διαταραχές ύπνου.
Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική κατάσταση ανάπαυσης του οργανισμού, κατά την οποία ο εγκέφαλος και το σώμα ξεκουράζονται ώστε το άτομο να ανταπεξέλθει στις καθημερινές δραστηριότητες. Ο ύπνος αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας και οι διαταραχές του μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, να δημιουργήσουν ή και να επιδεινώσουν ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για τη ζωή του ανθρώπου ακριβώς όπως το φαγητό και το νερό, καθώς βοηθά στην επαναφορά της φυσικής και ψυχικής κατάστασης του ατόμου.
Περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν, ο Ιπποκράτης ανέφερε πως η ασθένεια εμφανίζεται είτε όταν κοιμόμαστε υπερβολικά ή όταν επαγρυπνούμε υπερβολικά. Τα τελευταία 50 χρόνια, η μέση διάρκεια ύπνου στο δυτικό κόσμο έχει μειωθεί κατά δύο ώρες περίπου και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων κοιμάται λιγότερο από επτά ώρες, που αποτελεί για την μεγάλη πλειονότητα την ελάχιστη διάρκεια, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα υγείας από την στέρηση ύπνου. Η μείωση του χρόνου ύπνου, ώστε να τον αφιερώσουμε σε άλλες δραστηριότητες, είναι πολύ επικίνδυνη.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη σημασία της υγιούς ύπνους για τη γενική υγεία και ευημερία. Τη φετινή χρονιά το θέμα της Παγκόσμιας ημέρας ύπνου είναι το να γίνει η υγεία του ύπνου προτεραιότητα (“Make Sleep Health a Priority”). Οι διαταραχές ύπνου αναφέρονται σε οποιαδήποτε παραβίαση του φυσιολογικού προτύπου του ύπνου, που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα, τη διάρκεια ή τη συχνότητά του. Μπορεί να είναι προσωρινές, αλλά και χρόνιες, και επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή λειτουργία και την υγεία του ατόμου. Στατιστικά στοιχεία από το δυτικό κόσμο έχουν δείξει ότι περίπου ένας στους τρεις ενηλίκους παρουσιάζει κάποια διαταραχή του ύπνου. Το άγχος, η κατάθλιψη, καθώς και εξωτερικοί παράγοντες, όπως ο θόρυβος, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το φως, οι ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμη και το στρώμα του κρεβατιού μπορούν να συμβάλουν στις διαταραχές ύπνου. Επιπρόσθετα παθολογικές καταστάσεις, όπως το ροχαλητό και το Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας- Υπόπνοιας (ΣΑΥ), παίζουν σημαντικό ρόλο.
Η έλλειψη ύπνου εξαιτίας των διαταραχών του μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ημερήσια υπνηλία με αποτέλεσμα μείωση της απόδοσης στην εργασία ή στις σπουδές και σοβαρά τροχαία και εργατικά ατυχήματα. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει τις πιθανότητες αύξησης του σωματικού βάρους, καθώς και κατάχρησης ουσιών (ναρκωτικά, τσιγάρο, αλκοόλ), της εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών προβλημάτων, σακχαρώδους διαβήτη και της νόσου του Αλτσχάιμερ, της εμφάνισης λοιμώξεων, ακόμη και καρκίνου. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται στενά και με ψυχικές νόσους, καθώς αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, αλλά σχετίζεται και με τη μείωση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το ΣΑΥ είναι η πιο συχνή από τις διαταραχές αναπνοής στον ύπνο. Τόσο οι ασθενείς όσο και οι σύντροφοί τους, υποφέρουν από την κατάσταση τη νύχτα αλλά και την ημέρα. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες διακοπές της ροής του αέρα που οφείλονται σε μερική ή πλήρη απόφραξη των ανώτερων αεραγωγών που έχουν ως αποτέλεσμα αφυπνίσεις, πτώση του οξυγόνου και συμπτώματα κατά την ημέρα. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το χρόνιο ροχαλητό με παρουσία διακοπών της αναπνοής (απνοιών) στον ύπνο, η υπνηλία και η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, η νυχτερινή συχνουρία και οι πρωινοί πονοκέφαλοι. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μπορεί να είναι πολύ σοβαρές εάν το ΣΑΥ δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων όπως, υπέρταση, αρρυθμίες, εμφράγματα ή εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και με αιφνίδιο θάνατο κατά τον ύπνο.
Πληροφορίες-ραντεβού: 14970 (κωδικός: ΜΑΑ3833) ή https://rantevou.gpapanikolaou.gr
Υπεύθυνη: Αθανασία Πατάκα, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Διαταραχών Ύπνου ΑΠΘ, Somnologist Expert in Sleep Medicine (ESRS), Secretary of ERS Group 04.02: Clinical and epidemiological respiratory sleep medicine
«Διαχείριση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στην κλινική πράξη», συνέδριο από την Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ
Στις 7 και 8 Μαρτίου 2025 πραγματοποιείται στο ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ το συνέδριο με τίτλο «Διαχείριση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στην κλινική πράξη» που διοργανώνεται από την Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου»
Με τίτλο «Διαχείριση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος στην κλινική πράξη» πραγματοποιείται στις 7 και 8 Μαρτίου 2025 στο ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ το συνέδριο που διοργανώνεται αποκλειστικά με φυσική παρουσία από την Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου».
«Μετά το τέλος της Πανδημίας, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο λόγω της συχνότητάς τους στην καθημερινή ιατρική πρακτική όσο και λόγω των συνεχών, συχνά ραγδαίων εξελίξεων στην πρόληψη και την αντιμετώπισή τους. Είναι η δεύτερη φορά που η Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ διοργανώνει συνέδριο με τη θεματολογία αυτή προσπαθώντας να συμβάλει στην ενημέρωση ιδίως των νεότερων συναδέλφων αλλά και όλων των πνευμονολόγων με αντίστοιχα ενδιαφέροντα.
Στόχος της παρούσας εκπαιδευτικής εκδήλωσης είναι η εμβάθυνση στις αναπνευστικές λοιμώξεις από διάφορες σκοπιές. Θα συμμετέχουν ομιλητές διαφόρων ειδικοτήτων – πνευμονολόγοι, λοιμωξιολόγοι και μικροβιολόγοι- και θα παρουσιαστούν θέματα γενικού ενδιαφέροντος. όπως η πνευμονία της κοινότητας, η πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων και η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Επιπλέον θα συμπεριληφθούν ομιλίες πιο ειδικού ενδιαφέροντος αλλά μεγάλης σημασίας όπως η φυματίωση, η κυστική ίνωση, οι βρογχεκτασίες και η ενδονοσοκομειακή πνευμονία. Η σωστή και τεκμηριωμένη διαχείριση και αντιμετώπιση των αναπνευστικών λοιμώξεων έχει ξεχωριστή σημασία, αφενός επειδή είναι στην πλειονότητά τους ιάσιμες και αφετέρου γιατί η θετική τους έκβαση είναι σημαντική όχι μόνο για τον πάσχοντα αλλά και για τη δημόσια υγεία. Στο πλαίσιο αυτό, το Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει έδαφος για γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ διαφόρων ειδικοτήτων, να εξοικειώσει και να ενημερώσει τους νεότερους συναδέλφους σχετικά με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και παράλληλα να εμπλουτίσει τις γνώσεις των παλιότερων».
Για δωρεάν εγγραφή μπείτε στο https://forms.gle/DNgeDunhVWPjE7pPA, Αναλυτικό πρόγραμμα: https://www.flipsnack.com/7ED…/–xml65im1ci/full-view.html
Γραμματεία Συνεδρίου: Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ, τηλ.: 2310 992432, 2313 307251, email: stpantaz@auth.gr