Δώρα ζωής από 44χρονο δότη στο Γ.Ν. “Γ. Παπανικολάου”

Την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δωρεά οργάνων και ιστών  (νεφροί, ήπαρ, κερατοειδείς)  χάρη στα δώρα ζωής που προσέφερε 44χρονος που νοσηλευόταν στην Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου».

Το χειρουργείο της δωρεάς πραγματοποιήθηκε από τις χειρουργικές ομάδες της Μονάδας Μεταμόσχευσης του ΓΝΘ «Ιπποκράτειου», και της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΓΝΘ «Παπαγεωργίου». Η διαδικασία διενεργήθηκε υπό το γενικό συντονισμό του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντος και τους ευχαριστεί θερμά για την απόφασή τους στην πιο δύσκολη για αυτούς στιγμή να προσφέρουν ζωή σε συνανθρώπους μας.

Επιπλέον, η Διοίκηση ευχαριστεί το προσωπικό της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και όλων των άλλων τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου που συνεργάστηκαν για το σκοπό της δωρεάς. Συγκεκριμένα, το προσωπικό του Αναισθησιολογικού Τμήματος, των Χειρουργείων, του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, του Καρδιολογικού Τμήματος, του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, του Βιοχημικού Εργαστηρίου, του Αιματολογικού Εργαστηρίου και του Τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας. Χωρίς την καθοριστική συμβολή όλων αυτών των επαγγελματιών υγείας δε θα ήταν δυνατή η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας της δωρεάς.

Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» στηρίζει τη Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής, ως την ύψιστη πράξη ανιδιοτέλειας και εθελοντικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΑ ΜΜΕ: “Νοσοκομείο Παπανικολάου: Χρήση αντισώματος υπόσχεται κλινική ύφεση σε ασθενείς με σοβαρό άσθμα”

Με νέα δεδομένα χάρη σε έρευνα (MESILICO study) που διεξάγεται στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική

ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΑ ΜΜΕ: “Παπανικολάου”-Ιατρείο πρόληψης που σώζει ζωές”,

“Εγκαιρη διάγνωση που σώζει ζωές παρέχει το Εξωτερικό Ιατρείο Προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα που λειτουργεί στο πλαίσιο της Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ του Νοσοκομείου “Γ.Παπανικολάου”. Είναι το μοναδικό που λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλη την Κεντρική Μακεδονία”. (εφημερίδα Θεσσαλονίκη, 26.4.2025)

Μελέτη MESILICO στην Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ: Πώς το μονοκλωνικό αντίσωμα μεπουλιζουμάμπη επιδρά στους ασθενείς με σοβαρό άσθμα.

Μια μοναδική έρευνα στην Ελλάδα που διεξήχθη στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» είναι πλέον μέρος της διεθνούς βιβλιογραφίας μετά από τη δημοσίευση της στο πιο έγκριτο και αναγνωρισμένο περιοδικό στον τομέα της αλλεργιολογίας και από τα πλέον σημαντικά για τον τομέα της ανοσολογίας (Journal of Allergy and Clinical Immunology[i]).

Πρόκειται για την πολυκεντρική μελέτη MESILICO (Efficacy of Mepolizumab in patients with latE-onset Severe eosInophiLic asthma and fIxed obstruCtiOn) με επιστημονικά υπεύθυνο τον κ. Κωνσταντίνο Πορπόδη, Αναπλ. Καθηγητή Πνευμονολογίας ΑΠΘ, και study manager την ειδικευόμενη ιατρό Παθολογικής Ανατομικής, κυρία Καλλιόπη Δόμβρη, το πρωτόκολλο της οποίας σχεδιάστηκε στην Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ και συμμετείχαν σε αυτό οκτώ πνευμονολογικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα.

Η εν λόγω έρευνα εστίασε στη χορήγηση μεπολιζουμάμπης σε ασθενείς με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα[ii] όψιμης έναρξης με αποφρακτικό πρότυπο, χωρίς δυνατότητα αναστρέψιμης κατάστασης της υγείας τους. Μέχρι σήμερα η φαρμακευτική αγωγή με μεπολιζουμάμπη, ένας βιολογικός παράγοντας[iii] που αποτελεί μονοκλωνικό αντίσωμα έναντι της κυτταροκίνης 5, έχει αναδείξει κλινικά οφέλη για την αντιμετώπιση του άσθματος. Ωστόσο, δεν υπήρχαν ενδείξεις για τις δυνατότητες επίδρασης της μεπολιζουμάμπης στη δομική αναδιαμόρφωση των αεραγωγών. 

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που συνδέεται με την μεταβολή ιστολογικών δομών στους αεραγωγούς, δηλαδή την αποκαλούμενη «αναδιαμόρφωση των αεραγωγών». Η κατανόηση των μηχανισμών πίσω από αυτή την αναδιαμόρφωση των αεραγωγών, η οποία περιλαμβάνει κυτταρική και μοριακή μεταβολή είναι σήμερα ένα σημαντικό και ενεργό πεδίο έρευνας. 

Χάρη στους 45 συμμετέχοντες στην έρευνα μετά από 12 μήνες θεραπείας με μεπολιζουμάμπη, αναδείχθηκε για πρώτη φορά η βελτίωση της αναδιαμόρφωσης των αεραγωγών, που συσχετίστηκε με αξιοσημείωτη βελτίωση στη λειτουργία των πνευμόνων και στον έλεγχο του άσθματος και σημαντική μείωση στα παροξυσμικά επεισόδια. Η ελληνική μελέτη MESILICO, ανέδειξε με παγκόσμια πρωτοτυπία δεδομένα για την τροποποίηση της νόσου μετά από θεραπεία με βιολογικό παράγοντα στο άσθμα. Η μελέτη συνεχίζεται, έχει πλέον ολοκληρώσει 36 μήνες παρακολούθησης των ασθενών και οι ερευνητές θα παρουσιάσουν σύντομα δεδομένα μακροπρόθεσμης επίδρασης του βιολογικού παράγοντα στην αναδιαμόρφωση των αεραγωγών.

 Στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» λειτουργεί Εξωτερικό Ιατρείο Άσθματος  (ηλεκτρονικό ραντεβού https://rantevou.gpapanikolaou.gr ή στο 14970) και  Ερευνητικό Εργαστήριο Ανοσολογίας και Αλλεργικών Παθήσεων του Αναπνευστικού.


[i]Effect of mepolizumab in airway remodeling in patients with late-onset severe asthma with an eosinophilic phenotype Domvri, Kalliopi et al., Journal of Allergy and Clinical Immunology, Volume 155, Issue 2, 425 – 435

[ii] Τα ηωσινόφιλα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων και μέρος του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος. Βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από αλλεργιογόνα και λοιμώξεις. Ηωσινοφιλία σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερος από τον κανονικό αριθμός ηωσινοφίλων στο αίμα. Οι αιτίες της ηωσινοφιλίας περιλαμβάνουν αλλεργίες, άσθμα, φαρμακευτικές αντιδράσεις, λοίμωξη, διαταραχές του αίματος συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και αυτοάνοσες ασθένειες.

[iii] Βιολογικοί παράγοντες: Σύγχρονες και εξειδικευμένες θεραπείες που χρησιμοποιούνται από το 1999 και ονομάζονται «βιολογικοί» γιατί είναι προϊόντα βιοτεχνολογίας. Είναι ειδικά σχεδιασμένα μόρια (αντισώματα) και δρουν σε συγκεκριμένους παράγοντες -επάγουν τη φλεγμονή – σε αντίθεση με τα κλασικά παλαιότερα φάρμακα (συμβατικά φάρμακα) 

Ακολουθία της Αναστάσεως στο Γ.Ν. “Γεώργιος Παπανικολάου”

Φέτος, όπως κάθε χρόνο, η ακολουθία της Αναστάσεως θα τελεστεί στην εκκλησία του Γενικού Νοσοκομείου “Γεώργιος Παπανικολάου” στον Ιερό Ναό Γενέσεως της Θεοτόκου στις 22:00 για το προσωπικό, τους νοσηλευόμενους και όλους όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

Δώρα ζωής από 45χρονο: Δωρεά οργάνων στο ΓΝ “Γ.Παπανικολάου”

Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δωρεά οργάνων και ιστών  (νεφροί, ήπαρ, καρδιά, κερατοειδείς)  χάρη στα δώρα ζωής που προσέφερε 45χρονος που νοσηλευόταν στην Α’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου».

Το χειρουργείο της δωρεάς πραγματοποιήθηκε από τις χειρουργικές ομάδες της Μονάδας Μεταμόσχευσης του ΓΝΘ «Ιπποκράτειου», του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΠΓΝΘ «ΑΧΕΠΑ». Η διαδικασία διενεργήθηκε υπό το γενικό συντονισμό του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντος και τους ευχαριστεί θερμά για την απόφασή τους στην πιο δύσκολη για αυτούς στιγμή να προσφέρουν ζωή σε συνανθρώπους μας.

Επιπλέον η Διοίκηση ευχαριστεί το προσωπικό της Α’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και όλων των άλλων τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου που συνεργάστηκαν για το σκοπό της δωρεάς. Συγκεκριμένα, το προσωπικό του Αναισθησιολογικού Τμήματος, των Χειρουργείων, του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, του Καρδιολογικού Τμήματος, του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου, του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, του Βιοχημικού Εργαστηρίου, του Αιματολογικού Εργαστηρίου, του Τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας και της Αιμοδοσίας. Χωρίς την καθοριστική συμβολή όλων αυτών των επαγγελματιών υγείας δε θα ήταν δυνατή η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας της δωρεάς.

Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» στηρίζει τη Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής, ως την ύψιστη πράξη ανιδιοτέλειας και εθελοντικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΑ ΜΜΕ: Για το Τμήμα Θωρακο-καρδιοχειρουργικής “Χειρουργική αποκατάσταση αορτικής βαλβίδας με μίνι προσπέλαση από τη μασχάλη”

Χειρουργική αποκατάσταση αορτικής βαλβίδας με μίνι προσπέλαση από τη μασχάλη

Καινοτόμος ελάχιστα επεμβατική τεχνική που εφαρμόζεται με επιτυχία στην Καρδιο-Θωρακοχειρουργική Κλινική του “Γ. Παπανικολάου”. Ο διευθυντής της μιλάει στο iatronet.gr για τα οφέλη της στους ασθενείς.

https://www.iatronet.gr/article/131880/heiroyrgikh-apokatastash-aortikhs-valvidas-me-mini-prospelash-apo-th-mashalh

Ευχέλαιο στο Νοσοκομείο από τον Σεβασμιώτατο Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως

Σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε φέτος στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» το καθιερωμένο μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα την Τρίτη 1 Απριλίου στις 11π.μ. στην Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Χειρός (Πέτρινο Κτίριο). Στο μυστήριο του ιερού ευχελαίου  διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά ευχές και ευλογείται λάδι που χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών. Με αυτό το μήνυμα ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το προσωπικό, τους νοσηλευόμενους και όλους τους ανθρώπους που προσμένουν ίαση με ευχές για το Άγιο Πάσχα!

24 Μαρτίου 2025- Παγκόσμια Ημέρα για τη Φυματίωση: «Μπορούμε να την σταματήσουμε!»

Η Φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία ακόμη και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η θεραπεία της είναι γνωστή και ευρέως διαθέσιμη. Το 2023 η Φυματίωση ήταν η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως από λοιμώδες νόσημα, επιστρέφοντας στη θέση αυτή μετά από τα τρία χρόνια της Πανδημίας από την COVID-19. Πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα νοσούν και πάνω από 1 εκατομμύριο χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επιπλέον περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λανθάνουσα νόσο, χωρίς να νοσεί.

Στην Ελλάδα το 2023 δηλώθηκαν 493 περιπτώσεις φυματίωσης, κατά 54% περισσότερες από το 2022. Από αυτές, οι 370 (75%) δηλώθηκαν από τις μονάδες υγείας, ενώ 123 επιπλέον περιστατικά (25% του συνόλου) καταγράφηκαν από ενεργητική εργαστηριακή επιτήρηση σε επιλεγμένα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Το 47% των περιπτώσεων ήταν Έλληνες και το 53% αλλοδαποί. Με βάση τον αριθμό των δηλωμένων περιπτώσεων, η συχνότητα δήλωσης της νόσου στην Ελλάδα για το 2023 υπολογίστηκε σε 4,71 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Σημειώθηκε μικρή αύξηση σε σύγκριση με το 2019, τελευταίο έτος πριν την πανδημία COVID-19, κατά το οποίο η συχνότητα δήλωσης ήταν 4,3 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Λόγω της συνεχιζόμενης υποδήλωσης, ο αριθμός των δηλωθέντων περιπτώσεων το 2023 θεωρείται ότι υποεκτιμά 3-5 φορές το πραγματικό φορτίο της νόσου στη χώρα.

Το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου», που στην πρότερη λειτουργία του ήταν το ιστορικό πια «Σανατόριο Αβεστοχωρίου», αποτελεί κέντρο αναφοράς για την Φυματίωση στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς στην Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ και Πνευμονολογικό Τμήμα ΕΣΥ λαμβάνουν διάγνωση και νοσηλεύονται 40-50 ασθενείς κάθε χρόνο. Επιπλέον στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των δύο Κλινικών πραγματοποιούνται περίπου 1500 επισκέψεις ετησίως, οι οποίες περιλαμβάνουν επανελέγχους ασθενών με ενεργό φυματίωση, αλλά και ελέγχους περιβάλλοντος και προληπτικούς ελέγχους.

Η Φυματίωση είναι νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί. Η πρόληψη συνίσταται στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των πασχόντων ώστε να σταματήσει η μετάδοση της νόσου, αλλά και στην χορήγηση προληπτικής θεραπείας στα άτομα με λανθάνουσα νόσο. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Πνευμονολογικών Κλινικών του Νοσοκομείου αποτελεί τον πυρήνα πρόληψης και αντιμετώπισης της Φυματίωσης στη Βόρεια Ελλάδα.

Πληροφορίες-ραντεβού: 14970 ή https://rantevou.gpapanikolaou.gr

Τηλέφωνο Ιατρείου Φυματίωσης Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ: 2313307858

Τηλέφωνο Ιατρείου Φυματίωσης Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΣΥ: 2313307274