Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: “ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”

https://www.facebook.com/100057169251198/posts/pfbid035mQSj5zBDjdyCVFahTAtvsFNmiPdvpNka6GNbDxd3T5TnoSYUSN4MVXjTJRjHz56l/?app=fbl

 Στο πλαίσιο της 3ης Πανελλαδικής Εθελοντικής Δράσης δωρεάς μυελού οστών που συνδιοργανώνεται από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) Ενε Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος «Όραμα ελπίδας» ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ και το Κέντρο “Χάρισε ζωή” Χάρισε Ζωή, η Διεύθυνση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» προσκαλούν το νοσηλευτικό προσωπικό και όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου ηλικίας έως 45 ετών στην εθελοντική τους συμμετοχή δίνοντας δείγμα στοματικού επιχρίσματος (σάλιο). Το δείγμα θα ληφθεί από εκπαιδευμένους νοσηλευτές και οι εθελοντές θα μπορούν στη συνέχεια να εγγραφούν ως εθελοντές δότες αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο μυελού των οστών. Η εθελοντική δράση «ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024 από τις 7π.μ. έως τις 3μ.μ. στο ισόγειο του Νέου Κτιρίου (σαλόνι αναμονής Αξονικού Τομογράφου) του Νοσοκομείου με έγκυρη και αναλυτική ενημέρωση για τους προσερχόμενους και απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα από το εξειδικευμένο προσωπικό.

Προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη αναγκών διαφόρων τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ 2021-2027)

Με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 (επιχειρησιακό πρόγραμμα Κεντρική Μακεδονία 2021-2027) ύψους 7.888.508 ευρώ, ολοκληρώθηκε η προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που καλύπτει ανάγκες μεγάλου εύρους σε τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου»

Η διαδικασία υλοποιήθηκε και περατώθηκε κατόπιν απόφασης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η ένταξη της πράξης με τίτλο «Προμήθεια και εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την κάλυψη αναγκών διαφόρων τμημάτων του Γ.Ν.Θ. Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» με προϋπολογισμό 7.888.508,65 € (Κωδ. ΟΠΣ 6001020).

Η εγκατάσταση και η θέση σε πλήρη λειτουργία και χρήση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της εν λόγω πράξης ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση 55 ειδών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για διάφορες κλινικές και τμήματα του Νοσοκομείου. Ενδεικτικά, στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται σύγχρονος μαγνητικός τομογράφος, ψηφιακό τηλεχειριζόμενο ακτινολογικό-ακτινοσκοπικό συγκρότημα, υπερηχοτομογράφος γενικής χρήσης, σύστημα καταγραφής και παρακολούθησης ύπνου, σπιρόμετρο με διάχυση αέριων και σωματικό πληθυσμογράφο, σύστημα υπερηχοβρογχοσκόπησης (EBUS) κ.ά.

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΕΤΠΑ)

https://gpapanikolaou.gr/erga.html (δυνατότητα προσβασιμότητας) https://www.facebook.com/NosokomeioGeorgiosPapanikolaou

Αναλυτικά η προμήθεια για το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου»:

Εξοπλισμός για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας:

  • Ένας (1) Μαγνητικός Τομογράφος 1,5 Τ
  • Ένα (1) Φορητό Σύστημα Πολυυπνογραφίας με 10 διπολικά κανάλια EOG & EEG 3 μονοπολικά κανάλια EMG Sub-mental
  • Ενα (1) Φορητό Σύστημα Πολυυπνογραφίας περιορισμού τύπου καταγραφικού (τύπου ΙΙΙ)
  • Ένα (1) Πλήρες Εργοσπιρόμετρο
  • Ένα (1) Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Ύπνου
  • Ένα (1) Σπιρόμετρο με Διάχυση Αέριων και Σωματικό Πληθυσμογράφο
  • Ένα (1) Σύστημα Υπερηχοβρογχοσκόπησης (EBUS)
  • Ένα (1) Σύστημα Επεμβατικής Βρογχοσκόπησης Διαθερμίας ARGON PLASMA COAGULATION
  • Ένας (1) Ορθοπαντογράφος Ψηφιακών Πανοραμικών Απεικονίσεων
  • Ένα (1) Ψηφιακό Τηλεχειριζόμενο Ακτινολογικό – Ακτινοσκοπικό Συγκρότημα
  • Ένας (1) Υπερηχοτομογράφος Γενικής Χρήσης
  • Ένα (1) Μηχάνημα Οπτικής Τομογραφίας – OCT
  • Ένα (1) Μηχάνημα Ψηφιακής Περιμετρίας

Εξοπλισμός για δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας:

  • Είκοσι (20) Αναπνευστήρες με Πολλαπλούς Τύπους Αερισμού, Μ.Ε.Θ.
  • Οκτώ (8) Monitor Παρακολούθησης Βαρέως Πασχόντων Ασθενών με Κεντρικό Σταθμό Παρακολούθησης
  • Επτά (7) Monitor Παρακολούθησης Βαρέως Πασχόντων Ασθενών με Κεντρικό Σταθμό Παρακολούθησης, Μ.Ε.Θ.
  • Έξι (6) Αναισθησιολογικά Συγκροτήματα
  • Δύο (2) Φορητούς Αναπνευστήρες με Καπνογράφο
  • Ένα (1) Αμαγνητικό Αναισθησιολογικό Μηχάνημα
  • Πέντε (5) Χειρουργικές Τράπεζες με Κατάλληλα Παρελκόμενα
  • Μία (1) Ορθοπεδική Χειρουργική Τράπεζα
  • Δύο (2) Μηχανήματα Εξωσωματικής Κυκλοφορίας
  • Τρία (3) Πλυντήρια Χειρουργικών Εργαλείων
  • Επτά (7) Χειρουργικές Διαθερμίες
  • Τέσσερις (4) Σκιαλυτικές Λυχνίες LED με Έναν Δορυφόρο για Χειρουργική Χρήση
  • Μία (1) Σκιαλυτική Λυχνία LED με Δύο Δορυφόρους για Χειρουργική Χρήση
  • Έναν (1) Ψηφιακό Επεξεργαστή με Συνοδεία 6 Εύκαμπτων Βρογχοσκοπίων
  • Δύο (2) Ιννοπτικά Θεραπευτικά Βρογχοσκόπια
  • Έναν (1) Ενδοσκοπικό Πύργο Τρισδιάστατης Απεικόνισης για τη Διενέργεια Ενδοσκοπικών Επεμβάσεων στην Καρδιά
  • Ένα (1) Χειρουργικό Μικροσκόπιο Ω.Ρ.Λ.
  • Ένα (1) Χειρουργικό Μικροσκόπιο Πλαστικής Χειρουργικής
  • Ένα (1) Χειρουργικό Μικροσκόπιο Οφθαλμολογικής
  • Ένα (1) Ειδικό Εξοπλισμό Ενδοσκοπικής Καρδιοχειρουργικής
  • Ένα (1) Χειρουργικό Μικροσκόπιο Ν.Ρ.Χ.
  • Ένα (1) Σύστημα Επεμβατικής Βρογχοσκόπησης Κρυοβιοψίας
  • Ένας (1) Εγκεφαλογράφος
  • Ένας (1) Ηλεκτρομυογράφος
  • Ένα (1) Μηχάνημα Ανοσομαγνητικού Διαχωρισμού
  • Ένα (1) Πλήρες Αυτοματοποιημένο Σύστημα Κυτταρογενετικής Ανάλυσης

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Επίσκεψη από τον Πρόεδρο του ΕΟΜ και τον Πρόεδρο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου

Μια εξαιρετικά γόνιμη και δημιουργική συζήτηση αναπτύχθηκε σήμερα Πέμπτη 18 Ιουλίου στο πλαίσιο της συνάντησης στο Νοσοκομείο του Προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, κ. Γεώργιου Παπαθεοδωρίδη- καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και του Προέδρου του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, κ. Ιωαννη Μπολέτη – Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του κ. Παπαθεοδωρίδη με βασικό θέμα της συζήτησης τις μεταμοσχεύσεις. Αφορμή στάθηκε η ανεκτίμητη συμβολή του Γενικού Νοσοκομείου “Γεώργιος Παπανικολάου” στις μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων που γίνονται στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων της Αιματολογικής Κλινικής και οι μεταμοσχεύσεις που πραγματοποιούνται χάρη στους δότες των δύο Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου (Α και Β ΜΕΘ). Κατατέθηκαν σημαντικές προτάσεις, διατυπώθηκαν απόψεις και συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Ο Διοικητής και Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου παρουσίασαν τις δυνατότητες του Νοσοκομείου και την προοπτική εξέλιξης στο μέλλον για τις μεταμοσχεύσεις. Οι επισκέπτες μας, ως εκπρόσωποι του χώρου της μεταμόσχευσης στην Ελλάδα εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την αξιοσημείωτη συμβολή του Νοσοκομείου και τη δυναμική πορεία που έχει διαγράψει έως σήμερα μέσα από το έργο της Αιματολογικής Κλινικής και των δύο ΜΕΘ. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, εκπρόσωπος του Επιστημονικού Συμβουλίου, οι Διευθυντές και Διευθύντριες της Αιματολογικής Κλινικής και της Α και Β ΜΕΘ, γιατροί των εν λόγων τμημάτων, οι τοπικοί συντονιστές μεταμοσχεύσεων των Μονάδων, η προϊσταμένη νοσηλεύτρια της Α ΜΕΘ και η συντονίστρια μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ στο Νοσοκομείο.

https://www.facebook.com/share/p/XCFGXA1oq85VHZZL/

https://www.facebook.com/NosokomeioGeorgiosPapanikolaou

Αγιασμός στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα

Αγιασμός θα τελεστεί την Τρίτη 2 Ιουλίου, ώρα 12.00 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου.

Στην εκδήλωση που θα ακολουθήσει στο Νέο Κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» στο Καρδιολογικό Τμήμα στον 1ο όροφο θα εκφραστεί η ευχαριστία προς το  Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και τον Πρόεδρο, κ. Νικόλαο Πέντζο και όσους στήριξαν αυτό το εγχείρημα.

Το Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου»

Το Καρδιολογικό Τμήμα δημιουργήθηκε το 1966 με Βασιλικό Διάταγμα όταν το σημερινό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» μετονομάστηκε σε Κέντρο Νοσημάτων Θώρακος Βορείου Ελλάδος. Ουσιαστικά είναι η πρώτη καρδιολογική κλινική στη Βόρεια Ελλάδα, και μία από τις παλαιότερες σε όλη την Ελλάδα. Το τμήμα διαθέτει 43 κλίνες ανεπτυγμένες σε θαλάμους των τριών ασθενών στον 1ο πρώτο όροφο του νέου κτιρίου του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Το Καρδιολογικό Τμήμα είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Υγείας Κέντρο Εξειδίκευσης στην Επεμβατική Καρδιολογία.

Στον 2ο όροφο  λειτουργεί Στεφανιαία Μονάδα με 12 κλίνες και λειτουργεί σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις που προβλέπονται από την διεθνή πρακτική και από την ελληνική νομοθεσία.

Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Το εργαστήριο διαθέτει δυο αίθουσες καθετηριασμού. Η λειτουργία είναι εντατική μέχρι αργά το απόγευμα καθημερινά καθώς και όλο το 24ωρο κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας ή εφημερίας του αιμοδυναμικού. Στο τμήμα πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων όπως στεφανιογραφίες, αριστεροί και δεξιοί καθετηριασμοί καθώς και επεμβατικές πράξεις, όπως αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών. Αντιμετωπίζονται ασθενείς με σύμπλοκη στεφανιαία νόσο, όπως στενώσεις στελέχους, διχασμούς αγγείων ή πολλαπλές στενώσεις καθώς και χρόνιες ολικές αποφράξεις. Έχουν αναπτυχθεί σχεδόν όλες οι σύγχρονες τεχνικές, όπως αθηρεκτομή, μέτρηση του βαθμού στένωσης με την χρήση σύρματος πίεσης (κλασματική εφεδρεία ροής – FFR), μελέτη του αυλού και των τοιχωμάτων της στεφανιαίας αρτηρίας με χρήση υπερήχων (ενδοστεφανιαίο υπερηχογράφημα IVUS) καθώς και με την τεχνική OCT οπτικής τομογραφίας συνοχής.

Το εργαστήριο έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Υγείας ως κέντρο εμφύτευσης διαρτηριακά βαλβίδων αορτής (TAVI) και από τον Σεπτέμβριο του 2017 ξεκίνησε το πρόγραμμα εμφύτευσης βαλβίδων με εμφυτευμένες περισσότερες από 200 βαλβίδες.

Στο Καρδιολογικό Τμήμα επίσης λειτουργούν: Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας το οποίο είναι αναγνωρισμένο κέντρο εμφύτευσης βηματοδοτών και απινιδωτών ΗΦΜ, Εργαστήριο Αναίμακτης Μελέτης Αρρυθμιών, Εργαστήριο Υπερηχογραφίας, Εργαστήριο Δοκιμασίας Κόπωσης.

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Eπιμορφώσεις στο πλαίσιο συνεργασίας του Ψυχιατρικού Τμήματος παιδιών-εφήβων με την Πρωτοβουλία για την ψυχική υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία παιδιών και εφήβων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που συμμετέχει το Τμήμα Ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» ολοκληρώθηκαν οι  πρώτες επιμορφώσεις  των σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΙ)  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι επιμορφώσεις διεξήχθησαν στο πλαίσιο των επιμορφώσεων ειδικών επαγγελματιών σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων με τη συμμετοχή στο πάνελ των εισηγητών της κ. Λίλιαν Αθανασοπούλου, Συντονίστριας Διευθύντριας του τμήματος ψυχιατρικής παιδιών – εφήβων του Νοσοκομείου μαζί με τη Διευθύντρια της Πρωτοβουλίας, δρ Αναστασία Κουμούλα, την κ Έφη Καψιμάλλη, μέλος της Πρωτοβουλίας, τον κ.Νίκο Ζηλίκη, επικεφαλής του κέντρου αναφοράς της Πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη. Τις εισηγήσεις συντόνισε η Ειρήνη Παράσχου, μέλος της Πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη. Μετά το πέρας των επιμορφώσεων, η κα Αθανασοπούλου δήλωσε: “Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με μελλοντικούς δικαστικούς λειτουργούς για θέματα του κοινού μας στόχου που είναι η ευημερία του παιδιού και η προάσπιση των δικαιωμάτων του. Δράσεις όπως αυτές οι επιμορφώσεις, που θα φροντίσουμε να συνεχιστούν, διευκολύνουν τον επαγγελματικό ρόλο και των δύο πλευρών, με το συμφέρον του παιδιού στο επίκεντρο”.

Πηγή: https://camhi.gr/el/news-updates/oloklirothikan-oi-protes-epimorfoseis-dikastikon/

https://www.facebook.com/share/p/3KSnYcubLdJDCH7Z/

«Έχεις τη φύση στο χέρι σου» στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ σε συνεργασία με τη ΧΑΝΘ

Για πέμπτη κατά σειρά χρονιά με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 στις 12μ.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» την προσφορά προς τους εργαζόμενους από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ και την ΧΑΝΘ με τη δράση «Έχεις τη φύση στο χέρι σου».

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος η εταιρεία ΤΙΤΑΝ – Εργοστάσιο Ευκαρπίας και η ΧΑΝΘ προσφέρουν λουλούδια σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου μπροστά στον χώρο της Αιματολογικής Κλινικής στο πλαίσιο περιβαλλοντικών δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η δράση αποτελεί πλέον θεσμό, ο οποίος μέσα από την συνεργασία της εταιρείας με την ΧΑΝΘ, αναδεικνύει έμπρακτα την κοινωνική δράση και παρουσία τους.  Από την πλευρά του Νοσοκομείου η διοργάνωση «Έχεις τη φύση στο χέρι σου» αποτελεί πλέον μια οικεία παρουσία η οποία, όπως δείχνει η ανταπόκριση του προσωπικού έχει αποκτήσει «ρίζες» και ανανεώνεται με ιδιαίτερη προσμονή.

Στη δράση θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους εθελοντές, εργαζόμενοι και στελέχη από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ και τη ΧΑΝΘ.

Στο πλαίσιο της δράσης το προσωπικό καλείται να συμμετάσχει φυτεύοντας ένα λουλούδι και κοινοποιώντας αυτή την στιγμή της φύτευσης, ως φωτογραφία  σε όλο τον κόσμο. Μπορεί επίσης να συμμετέχει σε διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Έχεις τη φύση στο χέρι σου».  

Δωρεά οργάνων-δώρα ζωής!

Δώρα ζωής προσέφερε 74χρονος που νοσηλευόταν στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» και έχασε τη μάχη. Την Παρασκευή 17 Μαΐου2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δωρεά οργάνων και ιστών.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντος και τους ευχαριστεί θερμά για την απόφασή τους στην πιο δύσκολη για αυτούς στιγμή να προσφέρουν δώρα ζωής σε συνανθρώπους μας.

Επιπλέον, η Διοίκηση ευχαριστεί το προσωπικό της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και όλων των άλλων τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου που συνεργάστηκαν για το σκοπό της δωρεάς. Συγκεκριμένα, το προσωπικό του Αναισθησιολογικού Τμήματος, των Χειρουργείων, του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, του Χειρουργικού Τμήματος ΕΣΥ, του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου, του Βρογχοσκοπικού Εργαστηρίου, του Τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας, του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, του Βιοχημικού Εργαστηρίου και του Αιματολογικού Εργαστηρίου. Χωρίς την καθοριστική συμβολή όλων αυτών των επαγγελματιών υγείας δεν θα ήταν δυνατή η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας της δωρεάς.

Το χειρουργείο λήψης των οργάνων πραγματοποιήθηκε με την καθοριστική συμβολή του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» από τις χειρουργικές ομάδες του Milano Policlinico της Ιταλίας και της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Θ. «ΑΧΕΠΑ». Η διαδικασία διενεργήθηκε υπό το γενικό συντονισμό του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» στηρίζει τη Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής, ως την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, πολιτισμού και αλτρουισμού.

Εκθεση «Συνάντηση» στο MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ με έργα από το πρόγραμμα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας του Ειδικού Κέντρου Πρόληψης και  Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης

Mε τίτλο «Συνάντηση» ξεκινά την Κυριακή 12 Μαΐου (εγκαίνια ώρα 12μ.μ.) η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ με έργα των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα Εικαστικής Ψυχοθεραπείας που εφαρμόζεται στο Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και  Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του Κέντρου το 2002 έως και σήμερα, καθώς και έργα που δημιουργήθηκαν στο Μουσείο, ως αποτέλεσμα της διετούς πλέον συνεργασίας του Κέντρου με το Μουσειακό Πρόγραμμα “Μια Βόλτα Μαζί”.

Έκθεση «Συνάντηση», MOMus-ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΩΣΤΑΚΗ (Μονή Λαζαριστών). Διάρκεια έκθεσης έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.

 Σκοπός της έκθεσης δεν είναι να καταδειχθεί το πώς αποτυπώνεται η εξελικτική πορεία της νόσου εικαστικά, αλλά να αναδειχθεί και να επικοινωνηθεί ότι η Εικαστική Θεραπεία και η Τέχνη, αποτελούν ένα δυνατό και δυναμικό θεραπευτικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, για όλους τους ανθρώπους, όποια φάση της ζωής τους και αν διανύουν.

Η Εικαστική Θεραπεία βασίζεται στη δύναμη της εικαστικής έκφρασης και στην αναγνώριση ότι οι πιο θεμελιώδεις σκέψεις και συναισθήματα που βρίσκονται στο ασυνείδητο, βρίσκουν την έκφρασή τους περισσότερο στις εικόνες παρά στις λέξεις.

 Μέσα από την όλη διαδικασία, με την συμμετοχή νου-σώματος-πνεύματος, καθώς ο άνθρωπος γίνεται δημιουργός, ενεργοποιείται και γνωστικά και συναισθηματικά και αποκτά μια πιο ολοκληρωμένη αίσθηση του εαυτού. Μπορεί να δηλώσει με συμβολικό τρόπο συγκεχυμένες σκέψεις και συναισθήματα που είναι δύσκολο να ειπωθούν με λέξεις μαρτυρώντας μας ότι, δεν έχουν χαθεί όλα, πως πάντα υπάρχει ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας με τον εαυτό μας και τους άλλους.

Συνεργασία – Επιμέλεια:

Ιωάννα Βογιατζή, Ειδική Θεραπεύτρια-Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης

Εύη Παπαβέργου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus

Κατερίνα Παρασκευά, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus

Χριστίνα Παπαϊωακείμ, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus

«Μια βόλτα μαζί»

Ένα πρωτοποριακό μουσειακό πρόγραμμα υλοποιείται για συνανθρώπους μας που διανύουν μια ευαίσθητη περίοδο της ζωής τους και μαζί τους οι φροντιστές τους, οι άνθρωποι που είναι κοντά τους σε κάθε στάδιο της πορείας αυτής. Ο λόγος γίνεται για ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με άνοια και μέσα από μια ξεχωριστή συνεργασία έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να εξερευνήσουν αίθουσες μουσείων.

Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης λειτουργεί από το 2002 ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας συμπληρώνοντας τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Ιατρείο Μνήμης που λειτουργεί στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από το 1996 (διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση). Υποδέχεται τους ασθενείς που βρίσκονται στο ήπιο και μέσο στάδιο βαρύτητας της νόσου Alzheimer και άλλων συναφών διαταραχών. Κύρια επιδίωξη του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης είναι να εξασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς που φιλοξενεί και τους φροντιστές τους.

Απευθύνεται πλέον στο κοινό του διευρύνοντας τις υπηρεσίες του ως ειδικό κέντρο πρόληψης και διάγνωσης της νόσου Alzheimer καΙ άλλων τύπων άνοιας παρέχοντας διάγνωση σε όλα τα στάδια, συμβουλευτική, υποστήριξη και ψυχοεκπαίδευση για τους φροντιστές, αντιμετώπιση των αναγκών τόσο για τον ασθενή όσο και για τον φροντιστή και το οικογενειακό περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για φροντιστές και επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της άνοιας.

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης λειτουργεί καθημερινά, 8.30π.μ. – 2.30μ.μ. Καρ. Δημητρίου 1 (πρώην Διοικητηρίου1), 54630 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο επικοινωνίας 2313 310 750

Δωρεά οργάνων – δώρα ζωής!

Δώρα ζωής προσέφερε 55χρονος που νοσηλευόταν στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» και έχασε τη μάχη με τη ζωή. Την Τρίτη 7 Μαΐoυ 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δωρεά οργάνων και ιστών.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους του θανόντος και τους ευχαριστεί θερμά για την απόφασή τους, στην πιο δύσκολη για αυτούς στιγμή, να προσφέρουν δώρα ζωής σε συνανθρώπους μας.

Επιπλέον, η Διοίκηση ευχαριστεί το προσωπικό της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και όλων των άλλων τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου που συνεργάστηκαν για το σκοπό της δωρεάς. Συγκεκριμένα, το προσωπικό του Αναισθησιολογικού Τμήματος, των Χειρουργείων, του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, του Καρδιολογικού Τμήματος, του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, του Βιοχημικού Εργαστηρίου, του Αιματολογικού Εργαστηρίου και της Αιμοδοσίας και του Τμήματος Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας. Χωρίς την καθοριστική συμβολή όλων αυτών των επαγγελματιών υγείας δε θα ήταν δυνατή η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας της δωρεάς.

Το χειρουργείο της δωρεάς πραγματοποιήθηκε από τις χειρουργικές ομάδες της Μονάδας Μεταμόσχευσης του ΓΝΘ «Ιπποκράτειου» και της Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΓΝ «Παπαγεωργίου».

Η διαδικασία διενεργήθηκε υπό το γενικό συντονισμό του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» στηρίζει τη Δωρεά Οργάνων μετά το τέλος της ζωής, ως την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, πολιτισμού και αλτρουισμού.

Η υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών υγείας και το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο της Αιματολογικής Κλινικής για το 2023.

Παρουσιάζεται για το έτος 2023 η εξαιρετική σε επίπεδο ποιότητας παροχή υπηρεσιών υγείας και το πρωτοποριακό ερευνητικό έργο της Αιματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου».

Η Αιματολογική Κλινική αποτελεί μία από τις πιο ξεχωριστές και ιδιαίτερες περιπτώσεις τμήματος που λειτουργεί στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εξελίσσεται διαρκώς μέσα από συνεχή ερευνητική δραστηριότητα και αδιάλειπτη παρουσία σε όλο το επιστημονικό φάσμα της αιματολογίας σε διεθνές επίπεδο. Στην κλινική νοσηλεύονται ασθενείς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ αντιμετωπίζονται περιστατικά από  όλο το πεδίο της Αιματολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των κακοήθων αιματολογικών νοσημάτων. Εξειδίκευση της κλινικής είναι η διενέργεια μεταμοσχεύσεων αιμοποιητικών κυττάρων παντός τύπου (αυτόλογες, αλλογενείς, με μυελικά μοσχεύματα, με περιφερικά αιματικά μοσχεύματα, ομφαλίου λώρου, με δότες συγγενείς, με δότες εθελοντές μη συγγενείς, κλπ) και η εφαρμογή των CAR-T λεμφοκυττάρων[1]. Κατά το 2023 έχουν διενεργηθεί 152 μεταμοσχεύσεις στη Μονάδα Μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων. Επιπλέον, στην Αιματολογική Κλινική λειτουργούν από το 2009 η πρώτη στο ΕΣΥ Δημόσια Τράπεζα Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος (ΟΠΑ) ή Βλαστοκυττάρων και το εργαστήριο Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, το πρώτο στην Ελλάδα κλινικού επιπέδου. Στην κλινική εργάζονται άρτια καταρτισμένοι και ειδικά εκπαιδευμένοι ιατροί, νοσηλευτές, βιολόγοι, βιοχημικοί, τεχνολόγοι κ.ά.

Κομβικό σημείο για την περαιτέρω εξέλιξη της κλινικής είναι η έναρξη της ανέγερσης του νέου κτιρίου πλησίον του κτιρίου ΣΤΟΡΓΗ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης αφιερωμένο στις κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες. Για το συγκεκριμένο έργο έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία κατασκευής και έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες.

Σημαίνουσα για την ειδικότητα της αιματολογίας είναι η έναρξη ιατρικής εξειδίκευσης στη Μεταμόσχευση και Κυτταρική θεραπεία για ιατρούς αιματολόγους. Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία δεδομένου του αυξανόμενου αριθμού των ασθενών που έχουν απόλυτη και επείγουσα ένδειξη να υποβληθούν σε μεταμόσχευση ή κυτταρική θεραπεία και της αναγκαιότητας για στελέχωση των διαπιστευμένων μονάδων με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Το γεγονός ότι η Αιματολογική Κλινική δέχεται επίσης ασθενείς από την Κύπρο οδήγησε σταδιακά σε μια σημαντική συνεργασία που προάγει την αντιμετώπιση  των αιματολογικών νοσημάτων και δίνει μια ανάσα στην περίθαλψη των ασθενών με την έναρξη μονάδας μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων στην Κύπρο με τη συνεργασία της Αιματολογικής Κλινικής, η οποία επιπλέον παρέχει εκπαίδευση και στο εκεί προσωπικό.

Η πρωτοποριακή θεραπεία με CAR-T λεμφοκύτταρα που συμβάλλει παγκοσμίως στην αντιμετώπιση αιματολογικών κακοηθειών είναι μία ακόμα πτυχή της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της Αιματολογικής Κλινικής. Εντός του 2024 ολοκληρώνεται στη Μονάδα Γονιδιακής Θεραπείας η «in house» παραγωγή CAR-T λεμφοκυττάρων και πρόκειται να ξεκινήσει ανάλογη κλινική μελέτη σε ασθενείς με λέμφωμα.

Η συνολική παρουσίαση του έργου της κλινικής αφορά την Αιματολογική κλινική (30 κλίνες), τη Βραχεία Νοσηλεία (14 κλίνες), τη Μονάδα Μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων (μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμόσχευσης) με 8 κλίνες, την Αποθεραπεία της Μονάδας Μεταμόσχευσης με 8 κλίνες και τον Θάλαμο Βραχείας Νοσηλείας της Μονάδας Μεταμόσχευσης με 5 κλίνες που στεγάζονται στο κτίριο ΣΤΟΡΓΗ, δωρεά του ομώνυμου συλλόγου. Επιπλέον, από το 2009 λειτουργεί η πρώτη στο ΕΣΥ Δημόσια Τράπεζα Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος (ΟΠΑ) ή Βλαστοκυττάρων.

Το έργο της κλινικής είναι συνυφασμένο με πλήθος εργαστηρίων όπου εκτελούνται εξειδικευμένες εξετάσεις: Το Εργαστήριο Κυτταρομορφολογίας και Κυτταρομετρίας ροής, Κυτταρογενετικής, Μοριακής Αιματολογίας, Κρυοβιολογίας, Συλλογής και Επεξεργασίας Μοσχευμάτων, Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας, η πρώτη στην Ελλάδα κλινικού επιπέδου με προκλινικό και κλινικό τμήμα.

Κατά το 2023 στη Μονάδα Μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων όπου επικεφαλής είναι η κ. Ιωάννα Σακελλάρη, συντονίστρια διευθύντρια της κλινικής, έχουν διενεργηθεί 152 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων (ρεκόρ της Μονάδας Μεταμόσχευσης του Νοσοκομείου) σε ασθενείς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναλυτικά διενεργήθηκαν: α) 64 αλλογενείς και 69 αυτόλογες μεταμομοσχεύσεις, β) 19 CAR-T θεραπείες σε ασθενείς με ανθεκτικές μορφές λεμφώματος ή οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, λέμφωμα μανδύα και πολλαπλούν μυέλωμα στο πλαίσιο κλινικής μελέτης.

Στα 6 συνολικά Εξωτερικά Ιατρεία της κλινικής (3 γενικής αιματολογίας και 3 μεταμόσχευσης) καταγράφηκαν 23.961 επισκέψεις από τις οποίες οι 17.952 στην Αιματολογική Κλινική και 6.009 στη Μονάδα Μεταμόσχευσης.  Έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες εξετάσεις για τη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών (εφήβων και ενηλίκων) στα εξειδικευμένα εργαστήρια της κλινικής από πολλά μέρη της Ελλάδας.

Κατά το 2023 έχουν συλλεχθεί 175 αιμοποιητικά μοσχεύματα από 157 ασθενείς και δότες. Μεταξύ αυτών υπήρξαν 32 εθελοντές προερχόμενοι από τη Βόρεια Ελλάδα, τα μοσχεύματα των οποίων χορηγήθηκαν σε ασθενείς που νοσηλεύονταν σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού και της χώρας μας.

Το απόθεμα των ομφαλιοπλακουντικών μοσχευμάτων αυξήθηκε κατά 137 ανεβάζοντας το σύνολο στα 6.358 και στο τέλος Ιουνίου 2024 προγραμματίζεται η επιθεώρηση NetCord-FACT.

Η κλινική λειτουργεί με προδιαγραφές υψηλού επιπέδου ποιότητας χάρη σε 18 διαπιστεύσεις/πιστοποιήσεις, μεταξύ αυτών:

  • Από το 2013 με την ειδική διαπίστευση JACIE για τη Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων,
  • τη διαπίστευση EFI για την εξέταση χιμαιρισμού στους μεταμοσχευμένους ασθενείς,
  • με 4 ειδικές διαπιστεύσεις για συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων/λεμφοκυττάρων,
  • με 7 πιστοποιήσεις για αντίστοιχες εξειδικευμένες εξετάσεις στο εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας συμπεριλαμβανομένων δύο διεθνών προγραμμάτων εναρμόνισης εκτέλεσης εξετάσεων,
  • 1 πιστοποίηση στην Κυτταρομορφολογία.
  • Επιπλέον, τα 4 εξειδικευμένα εργαστήρια Κυτταρομορφολογίας, Κυτταρομετρίας Ροής, Κυτταρογενετικής και Μοριακής Αιματολογίας έχουν αποκτήσει από το 2020 την διαπίστευση ISO 9001:2015.
  • Ας σημειωθεί ότι η Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας έχει πιστοποίηση GMP από τον ΕΟΦ (0000015967/22/1) για την παραγωγή κυτταρικών προϊόντων για χρήση στον ασθενή.
  • Η Κλινική συμμετέχει επίσης στο Πρόγραμμα Εξωτερικού Ελέγχου Ποιότητας και Μορφολογίας που οργανώνεται και εκτελείται από το Εργαστήριο Εξωτερικού Ελέγχου Ποιότητας Γενικής Αίματος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Στην Αιματολογική Κλινική εκπονείται σημαντικό ερευνητικό έργο και το επιστημονικό προσωπικό έχει συνεχή παρουσία σε διεθνές και πανελλαδικό επίπεδο σε συνέδρια και επιστημονικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα:

  • Στην κλινική διεξάγονται 17 ερευνητικές μελέτες, 45 κλινικές παρεμβατικές μελέτες καθώς και εγκεκριμένα επιδοτούμενα προγράμματα.
  • Δημοσιεύτηκαν 37 εργασίες από την κλινική ή σε συνεργασία με άλλους σε διεθνούς κύρους περιοδικά.
  • 94 ανακοινώσεις παρουσιάστηκαν σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια εκ των οποίων 10 βραβεύθηκαν.
  • Στην Αιματολογική Κλινική και τα εργαστήρια της έχουν τη δυνατότητα ερευνητές να εκπονήσουν διατριβή, μεταδιδακτορική και μεταπτυχιακή έρευνα και το τρέχον διάστημα διενεργούν την έρευνα τους δύο ιατροί και 34 βιολόγοι.

Η Αιματολογική Κλινική συνεργάζεται με πανεπιστημιακές κλινικές και κλινικές και εργαστήρια του ΕΣΥ ανά την Ελλάδα διευρύνοντας αμφίδρομα τους επιστημονικούς ορίζοντες της Αιματολογίας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία για την Αιματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου», μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της κλινικής: https://aimatologiko-pap.gr/


[1]«Η πρώτη φορά που χορηγήθηκαν CAR-T λεμφοκύτταρα», https://aimatologiko-pap.gr/%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC %CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-car-t-%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CF%86%CE%BF%CE%BA%CF%8D/