Ιστορία
Το καρδιολογικό τμήμα δημιουργήθηκε το 1966 με Βασιλικό Διάταγμα, όταν το σημερινό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» μετονομάστηκε σε Κέντρο Νοσημάτων Θώρακος Βορείου Ελλάδος.
Ουσιαστικά είναι η πρώτη καρδιολογική κλινική στη Βόρεια Ελλάδα, και μία από τις παλαιότερες σε όλη την Ελλάδα. Το 1967 ανέλαβε υπηρεσία ο πρώτος διευθυντής κ. Ρούσης. Έτσι ξεκίνησε η ιστορία της κλινικής.
Το Μάιο του ’83 η κλινική εγκαταστάθηκε στο νέο κτίριο, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα εγκαταστάθηκε και λειτούργησε αιμοδυναμικό εργαστήριο.
Εγκαταστάσεις – Οργάνωση
Τμήμα νοσηλείας
Το τμήμα διαθέτει 43 κλίνες ανεπτυγμένες σε θαλάμους των τριών ασθενών στον 1ο πρώτο όροφο του νέου κτιρίου του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Μεγάλος αριθμός από αυτούς είναι πλήρως ανακατασκευασμένοι προσφάτα, 2016.
Στο τμήμα λειτουργεί από το 2017 σύστημα παρακολούθησης αρρυθμιών σε όλη την έκτασή του (τηλεμετρία).
Στεφανιαία Μονάδα
Με 12 κλίνες (διαθέτει κεντρικό σταθμό monitoring των ασθενών καθώς και 4 αναπνευστήρες για τις ανάγκες βαρέως πασχόντων). Η στεφανιαία μονάδα ανακατασκευάστηκε πρόσφατα 2016, μετά από δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και λειτουργεί σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις που προβλέπονται από την διεθνή πρακτική και από την ελληνική νομοθεσία.
Γενικές πληροφορίες
Στο τμήμα, πέραν των ασθενών με στεφανιαία νόσο, αντιμετωπίζονται παθήσεις όλου του καρδιαγγειακού συστήματος όπως βαλβιδοπάθειες, σοβαρά αρρυθμιολογικά προβλήματα, καρδιακή ανεπάρκεια, ενδοκαρδίτιδες, ανευρύσματα αορτής, πνευμονική εμβολή, συγγενείς καρδιοπάθειες, σπάνια νοσήματα όπως καρδιακό μύξωμα και άλλοι σπάνιοι όγκοι. Εξάλλου είναι συνήθεις οι νοσηλείες ασθενών με εξωκαρδιακές παθήσεις όπως του γαστρεντερικού ή νευρικού συστήματος, αναιμιών που συνοδεύονται από καρδιακά νοσήματα.
Το τμήμα εφημερεύει κάθε τέταρτη ημέρα καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης για καρδιολογικές υπηρεσίες και σαν κέντρο υποστήριξης (τριτοβάθμιο) για όλα τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας. Καθώς και δύο – τρεις φορές τον μήνα επιπλέον, σαν εφημερεύον αιμοδυναμικό σε μέρες εφημερίας του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου.
Κατά την περίοδο του έτους 2017 συνολικά το τμήμα νοσήλευσε 4.080 ασθενείς, με συνολικές μέρες νοσηλείας 12.013, κάλυψη 76,54% με μέσο όρο νοσηλείας 2,94% μέρες.
Στεφανιαία Μονάδα
Στην μονάδα νοσηλεύθηκαν 1.050 ασθενείς, με συνολικές μέρες νοσηλείας 3.912, με μέσο όρο νοσηλείας 3,73 μέρες και πληρότητα 89,32%.
Αιμοδυναμικό Εργαστήριο
Το εργαστήριο διαθέτει μία (1) αίθουσα καθετηριασμού. Η λειτουργία είναι εντατική μέχρι αργά το απόγευμα καθημερινά καθώς και όλο το 24 ωρο κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας ή εφημερίας του αιμοδυναμικού.
Στο τμήμα πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων όπως στεφανιογραφίες, αριστεροί και δεξιοί καθετηριασμοί καθώς και επεμβατικές πράξεις, όπως αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών. Αντιμετωπίζονται ασθενείς με σύμπλοκη στεφανιαία νόσο, όπως στενώσεις στελέχους, διχασμούς αγγείων ή πολλαπλές στενώσεις καθώς και χρόνιες ολικές αποφράξεις.
Στο εργαστήριο υπάρχει πρόγραμμα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας. Έχουν αναπτυχθεί σχεδόν όλες οι σύγχρονες τεχνικές, όπως αθηρεκτομή (rotablator), αφαίρεση θρόμβου με ειδικό καθετήρα, μέτρηση του βαθμού στένωσης με την χρήση σύρματος πίεσης (κλασματική εφεδρεία ροής – FFR), μελέτη του αυλού και των τοιχωμάτων της στεφανιαίας αρτηρίας με χρήση υπερήχων (ενδοστεφανιαίο υπερηχογράφημα IVUS) καθώς και με την τεχνική OCT οπτικής τομογραφίας συνοχής.
Ενώ το εργαστήριο αναγνωρίστηκε σαν κέντρο εμφύτευσης διαρτηριακά βαλβίδων αορτής (TAVI) και τον Σεπτέμβριο του 2017 ξεκίνησε το πρόγραμμα εμφύτευσης βαλβίδων.
Καθ’ όλο το έτος 2017 διενεργήθηκαν
2.298 στεφανιογραφίες.
619 θεραπευτικές επεμβάσεις προς διάνοιξη στενεμένων ή αποφραγμένων αρτηριών με τοποθέτηση stent.
Από αυτές 75 ήταν πρωτογενείς αγγειοπλαστικές ( primary).
Συνολικά τοποθετήθηκαν 815 ενδοστεφανιαίες προθέσεις 1.31 stent/ανά ασθενή.
24 δεξιοί καθετηριασμοί.
1 βιοψία μυοκαρδίου.
Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας ΗΦΜ, Εργαστήριο Αναίμακτης Μελέτης Αρρυθμιών
Το εργαστήριο ηλεκτροφυσιολογίας του τμήματος είναι αναγνωρισμένο κέντρο εμφύτευσης βηματοδοτών και απινιδωτών.
Στο εργαστήριο πραγματοποιούνται διαγνωστικές ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες, καθώς και εμφυτεύσεις όλων των τύπων βηματοδοτών για την αντιμετώπιση νόσων του ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς, ενώ σε περιπτώσεις ασθενών με υψηλό κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή ταχυαρρυθμιών γίνεται τοποθέτηση εμφυτεύσιμου καρδιομετατροπέα (απινιδωτή) συμπεριλαμβανομένων και αμφικοιλιακών συστημάτων σαν θεραπεία επανασυγχρονισμού σε προχωρημένα στάδια καρδιακής ανεπάρκειας.
Κατά το έτος 2017
Τοποθετήθηκαν ή αντικαταστάθηκαν 152 βηματοδοτικά συστήματα (DDD, VVI, VVIR, DDDR, VDD).
Τοποθετήθηκαν ή αντικαταστάθηκαν 39 (απινιδωτές , CRT).
έγιναν 280 τοποθετήσεις 24 ωρης καταγραφής ρυθμού Holter.
Με τα Holter Ρυθμού που διαθέτει το Εργαστήριο επιτυγχάνεται η συνεχής παρακολούθηση του καρδιακού ρυθμού για διάστημα 24 έως 48 ωρών για την καταγραφή αρρυθμιών που εμφανίζονται περιστασιακά, καθώς και τη διερεύνηση συμπτωμάτων που εμφανίζονται διαλειπόντως, όπως αίσθημα παλμών, λιποθυμία, ζάλη, απώλεια συνείδησης.
Εργαστήριο Υπερηχογραφίας
Πρόσφατα εγκαταστάθηκε σε νέες ανακαινισμένες εγκαταστάσεις που διευκολύνουν την διενέργεια των μελετών.
Το εργαστήριο λειτουργεί με τρία συστήματα υπερηχογραφίας και εκτελούνται όλες οι σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις.
Έγιναν 6.177 μελέτες καρδιάς με διαθωρακικό υπερηχογράφημα.
72 διοισοφάγειες υπερηχοκαρδιογραφικές μελέτες.
50 δυναμικές μελέτες (stress echo).
Εργαστήριο Δοκιμασίας Κόπωσης
Το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με δύο συστήματα με κυλιόμενο τάπητα. Η Δοκιμασία Κοπώσεως χρησιμοποιείται για την ανίχνευση στεφανιαίας νόσου ή την εκτίμηση της πρόγνωσης και του θεραπευτικού αποτελέσματος σε ασθενείς με γνωστή στεφανιαία νόσο που υποβάλλονται σε συντηρητική αγωγή ή μετά από επέμβαση επαναιμάτωση του μυοκαρδίου.
Διενεργήθηκαν 635 δοκιμασίες κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα.
Τακτικά εξωτερικά ιατρεία
2.751 εξετασθέντες γενικό καρδιολογικό ιατρείο (παρακολούθηση μετά από αγγειοπλαστική, πρόληψης – υπέρταση, λιπίδια)
50 καρδιακής ανεπάρκειας μετ. καρδιάς.
733 παιδοκαρδιολογικό.
236 συγγενών καρδιοπαθειών.
223 καρδιακής ανεπάρκειας.
711 αρρυθμιών και παρακολούθησης βηματοδοτών.
Γενικό σύνολο 4.704
Ανθρώπινο Δυναμικό
Ιατρικό
Συντονιστής Διευθυντής
Δρ Ζαρίφης Ιωάννης
Τηλέφωνο: 2313 307621, FAX 2310 357420, email: zarifis.john@gmail.com
Διευθυντές :
Δρ Βασιλειάδης Κωνσταντίνος
Δρ Θωμαΐδης Κωνσταντίνος (Παιδίατρος – Παιδοκαρδιολόγος)
Μιχαήλ Σάμερ
Κοζυράκης Μιλτιάδης
Δρ Σταυράτη Αλεξία
Τζήμας Κωνσταντίνος
Τσαριτσανιώτης Ευάγγελος
Επιμελητές Α
Ασπιώτης Παναγιώτης
Γιαννακοπούλου Πηνελόπη
Μαλίγκος Γεώργιος
Μαυρογιάννη Αγγελική – Δέσποινα
Δρ Πολυμερόπουλος Κωνσταντίνος
Δρ Τσορμπατζόγλου Κατηφένια
Επιμελητές Β
Κελεμάνης Ιωάννης
Τσιτιρίδης Εμμανουήλ
Ειδικευόμενοι
Στο τμήμα υπάρχουν 15 θέσεις ειδικευομένων.
Υπηρετούν 15 και ένας υπεράριθμος στρατιωτικός ιατρός.
Μετεκπαιδευόμενοι
Μετεκπαιδεύονται τέσσερεις ιατροί επιμελητές από άλλα νοσοκομεία.
Νοσηλευτικό
Προϊσταμένες
Μαγλαρά Αθηνά, προϊσταμένη Καρδιολογικού Τμήματος
Τηλέφωνο: 2313 307625
Τζιαφέρη Αικατερίνη, προϊσταμένη Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου & Στεφανιαίας Μονάδας
Τηλέφωνα: 2313 307623 Αιμοδυναμικό Εργαστήριο
2313 307626 Στεφανιαία Μονάδα