Αγιασμός θα τελεστεί την Τρίτη 2 Ιουλίου, ώρα 12.00 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου.
Στην εκδήλωση που θα ακολουθήσει στο Νέο Κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» στο Καρδιολογικό Τμήμα στον 1ο όροφο θα εκφραστεί η ευχαριστία προς το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και τον Πρόεδρο, κ. Νικόλαο Πέντζο και όσους στήριξαν αυτό το εγχείρημα.
Το Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου»
Το Καρδιολογικό Τμήμα δημιουργήθηκε το 1966 με Βασιλικό Διάταγμα όταν το σημερινό Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» μετονομάστηκε σε Κέντρο Νοσημάτων Θώρακος Βορείου Ελλάδος. Ουσιαστικά είναι η πρώτη καρδιολογική κλινική στη Βόρεια Ελλάδα, και μία από τις παλαιότερες σε όλη την Ελλάδα. Το τμήμα διαθέτει 43 κλίνες ανεπτυγμένες σε θαλάμους των τριών ασθενών στον 1ο πρώτο όροφο του νέου κτιρίου του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Το Καρδιολογικό Τμήμα είναι αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Υγείας Κέντρο Εξειδίκευσης στην Επεμβατική Καρδιολογία.
Στον 2ο όροφο λειτουργεί Στεφανιαία Μονάδα με 12 κλίνες και λειτουργεί σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις που προβλέπονται από την διεθνή πρακτική και από την ελληνική νομοθεσία.
Αιμοδυναμικό Εργαστήριο
Το εργαστήριο διαθέτει δυο αίθουσες καθετηριασμού. Η λειτουργία είναι εντατική μέχρι αργά το απόγευμα καθημερινά καθώς και όλο το 24ωρο κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας ή εφημερίας του αιμοδυναμικού. Στο τμήμα πραγματοποιείται μεγάλος αριθμός διαγνωστικών εξετάσεων όπως στεφανιογραφίες, αριστεροί και δεξιοί καθετηριασμοί καθώς και επεμβατικές πράξεις, όπως αγγειοπλαστική στεφανιαίων αρτηριών. Αντιμετωπίζονται ασθενείς με σύμπλοκη στεφανιαία νόσο, όπως στενώσεις στελέχους, διχασμούς αγγείων ή πολλαπλές στενώσεις καθώς και χρόνιες ολικές αποφράξεις. Έχουν αναπτυχθεί σχεδόν όλες οι σύγχρονες τεχνικές, όπως αθηρεκτομή, μέτρηση του βαθμού στένωσης με την χρήση σύρματος πίεσης (κλασματική εφεδρεία ροής – FFR), μελέτη του αυλού και των τοιχωμάτων της στεφανιαίας αρτηρίας με χρήση υπερήχων (ενδοστεφανιαίο υπερηχογράφημα IVUS) καθώς και με την τεχνική OCT οπτικής τομογραφίας συνοχής.
Το εργαστήριο έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Υγείας ως κέντρο εμφύτευσης διαρτηριακά βαλβίδων αορτής (TAVI) και από τον Σεπτέμβριο του 2017 ξεκίνησε το πρόγραμμα εμφύτευσης βαλβίδων με εμφυτευμένες περισσότερες από 200 βαλβίδες.
Στο Καρδιολογικό Τμήμα επίσης λειτουργούν: Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας το οποίο είναι αναγνωρισμένο κέντρο εμφύτευσης βηματοδοτών και απινιδωτών ΗΦΜ, Εργαστήριο Αναίμακτης Μελέτης Αρρυθμιών, Εργαστήριο Υπερηχογραφίας, Εργαστήριο Δοκιμασίας Κόπωσης.