Ημερίδα ενημέρωσης Η σημασία της πρόληψης του καρκίνου στη ζωή της σύγχρονης γυναίκας Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, ώρα 8μ.μ., Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»

Ημερίδα ενημέρωσης κατά το μήνα Οκτώβριο, μήνα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού διοργανώνεται από τη Δ΄Χειρουργική Κλινική ΑΠΘ του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, ώρα 20.00 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Στο ενημερωτικό φυλλάδιο για την ημερίδα, ο κ. Σταμάτης Αγγελόπουλος, Καθηγητής Χειρουργικής και Διευθυντής της Δ΄Χειρουργικής Κλινικής σημειώνει:

«Ο καταιγιστικός ρυθμός της ζωής, ιδίως στις γυναίκες με τις πολλές υποχρεώσεις, επαγγελματικές, οικογενειακές, προσωπικές και το άγχος που αυτές συνεπάγονται αποτελεί τροχοπέδη για τη φροντίδα της υγείας τους. Η ενημέρωση και η γνώση ορισμένων απλών κανόνων άθλησης, διατροφής, συνηθειών διαβίωσης και προληπτικού ελέγχου των οποίων η ένταξη στην καθημερινότητα μπορεί να προλάβει την εμφάνιση συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας καινούργιας συνθήκης στην καθημερινή ζωή των γυναικών η οποία θα τους εξασφάλιζε κάτι πραγματικά μοναδικό: Τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου μαστού, τραχήλου μήτρας και παχέος εντέρου. Εξάλλου από την αρχαιότητα είναι γνωστό πως σε κάθε ασθένεια η πρόληψη υπερτερεί της θεραπείας, πολύ δε περισσότερο στην περίπτωση του καρκίνου. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού πάνω στη σημασία της πρόληψης του καρκίνου στις γυναίκες, ως κλινική και ως πανεπιστήμιο σκοπεύουμε να αναλάβουμε μια σειρά από δράσεις με πρώτη την οργάνωση αυτής της ημερίδας. Με ιδιαίτερη χαρά θα σας υποδεχτούμε σε αυτή για να σας ενημερώσουμε για ό,τι νεότερο υπάρχει στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου και να συζητήσουμε μαζί σας τι πρέπει να κάνετε προς αυτή την κατεύθυνση και γιατί».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ 17.10.2022

Προεδρείο ημερίδας: Σάββας Συμεωνίδης, Κωνσταντίνος Ζώης

20.00-20.15 Χαιρετισμοί-βραβεύσεις

20.20-20.40 Καρκίνος μαστού- πρόληψη, συμπτωματολογία, αντιμετώπιση

Ι. Μαντζώρος, Αναπλ. Καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ

Δ΄Χειρουργική Κλινική ΑΠΘ ΓΝ «Γ.Παπανικολάου»

20.45-21.05 Καρκίνος τραχήλου μήτρας – πρόληψη, συμπτωματολογία, αντιμετώπιση

Λ. Βότση, Γυναικολόγος-μαιευτήρας

21.10.21.30 Καρκίνος παχέος εντέρου

πρόληψη, συμπτωματολογία, αντιμετώπιση

Μ.Γ. Πραματευτάκης, Επικ. Καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ

Δ΄Χειρουργική Κλινική ΑΠΘ ΓΝ «Γ.Παπανικολάου»

«Καλύτερα να προλαμβάνεις, παρά να θεραπεύεις», Ιπποκράτης 460-377π.Χ.

Η ημερίδα είναι ανοιχτή για το κοινό