Στοιχεία επικοινωνίας
Συντονίστρια Διευθύντρια: Πίτσιου Γεωργία, Καθηγήτρια ΑΠΘ, 2313307924
Προϊσταμένη: Καραγιαννάκη Καλλιόπη, 2313307265
email: maa.gpapanikolaou@n3.syzefxis.gov.gr
maamed.gpapanikolaou@n3.syzefxis.gov.gr
Αποστολή – Σκοπός
Η Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΑΠΘ, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ιδρυτικό ΦΕΚ 142/τ.Β΄/2-4-1986 και ΦΕΚ μετονομασίας σε «Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας» και καθορισμός εσωτερικού κανονισμού: 2455/ τ.Β΄/19.07.2017) έχει ως σκοπό:
α) Την κάλυψη των διδακτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθώς και άλλων Τμημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε θέματα που εμπίπτουν στα αντικείμενα δραστηριότητας των Μονάδων της Κλινικής.
β) Την κάλυψη των κλινικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών αναγκών σε ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα.
γ) Την εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.
δ) Την ειδίκευση Ιατρών, νοσηλευτών καθώς και άλλων λειτουργών των κλάδων υγείας και τη συνεχή εκπαίδευση και επιμόρφωσή τους.
Στην Κλινική ιδρύθηκε και λειτουργεί (από το ακαδ. έτος 2018-19) το ΠΜΣ ¨Εξειδίκευση στη νοσηλευτική των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας¨ (Critical Care Nursing) του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ (επανίδρυση και έγκριση νέου κανονισμού λειτουργίας με το ΦΕΚ Τ.B΄ 5634/10.10.2024)
ε) Την εκτέλεση κλινικών πειραματικών και ερευνητικών προγραμμάτων με σκοπό τη μελέτη και την αναζήτηση νέων τεχνολογικών προσεγγίσεων και θεραπευτικών μεθόδων.
στ) Τη συνεργασία και ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων με άλλα ακαδημαϊκά ή ερευνητικά ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής, όσον αφορά ερευνητικά προγράμματα, ανταλλαγή γνώσεων, εκπαίδευση και επιμόρφωση προσωπικού.
ζ) Την οργάνωση σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων, διαλέξεων με σκοπό την ενημέρωση του ιατρικού και λοιπού προσωπικού, των υπόλοιπων κλινικών του νοσοκομείου, αλλά και άλλων πανεπιστημιακών νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
η) Την εκπόνηση και εκτύπωση έντυπων, μονογραφιών και βιβλίων για την ενημέρωση σε θέματα Πνευμονολογίας, Εντατικολογίας, Φυσιολογίας του Αναπνευστικού και Διαταραχών Ύπνου.
Διακρίσεις
Η Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας έλαβε Βραβείο της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ για την παροχή εξαίρετων Υγειονομικών υπηρεσιών και Ιατροκοινωνικής προσφοράς στη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού (covid 19) (Ιούνιος 2020)
Κλινικό Έργο
Η Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΑΠΘ είναι μία σύγχρονη Πνευμονολογική Κλινική η οποία χειρίζεται περιστατικά της ειδικότητας της Πνευμονολογίας με δυνατότητα υποστήριξης σε όλα τα επίπεδα νοσηλείας, δηλαδή κοινούς θαλάμους, μονάδα ενδιάμεσης αναπνευστικής φροντίδας και ΜΕΘ αναπνευστικών ασθενών. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Αναπνευστικών Ασθενών της ΚΑΑ ανακατασκευάστηκε με δωρεά Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, μέσω της « Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου Αιγέας» το 2024.
Η υποδομή της ΚΑΑ ΑΠΘ, ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης νοσηλείας και διαθέτει 7 κλίνες ΜΕΘ Αναπνευστικών Ασθενών (εκ των οποίων οι δύο προορίζονται για νοσηλεία ασθενών σε συνθήκες απομόνωσης) και 10 κλίνες αναβαθμισμένης νοσηλείας, για ασθενείς με αναπνευστικό νόσημα οι οποίοι εισάγονται κατά κύριο λόγο μέσω του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Όλες οι κλίνες της ΚΑΑ ΑΠΘ διαθέτουν ηλεκτρικές ρυθμίσεις και είναι πλήρως εξοπλισμένες, με σύγχρονες συσκευές για επεμβατική και μη επεμβατική υποστήριξης της αναπνοής (αναπνευστήρες, συσκευές BiPAP, CPAP, HFNC, monitors). Στη ΜΕΘ Αναπνευστικών ασθενών εφαρμόζονται μοντέρνες σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μέθοδοι και τεχνικές για την πλήρη μελέτη της μηχανικής του πνεύμονα, την αναίμακτη αιμοδυναμική αξιολόγηση, την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, όπως επίσης βρογχοσκόπηση σε βαρέως πάσχοντες, διαδερμική τραχειοστομία και αντιμετώπιση της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας με μηχάνημα αιμοκάθαρσης. Επίσης, η ΚΑΑ έχει μακρά εμπειρία στην πλήρη αιμοδυναμική μελέτη της πνευμονικής κυκλοφορίας με δεξιό καρδιακό καθετηριασμό. Τέλος, η ΚΑΑ διαθέτει όλους τους απαραίτητους υποστηρικτικούς χώρους που εξασφαλίζουν την υψηλών προδιαγραφών λειτουργίας της.
Συνήθεις κατηγορίες ασθενών που αντιμετωπίζονται στη ΜΕΘ και στη Μονάδα Ενδιάμεσης Αναπνευστικής Φροντίδας είναι :
• Ασθενείς με οξεία βαριά αναπνευστική ανεπάρκειας (πνευμονία, ALI, ARDS, πνευμονικό οίδημα, κυψελιδική αιμορραγία)
• Ασθενείς με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα (ΧΑΠ, άσθμα) και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, λόγω παρόξυνσης ή λοίμωξης, που αντιμετωπίζονται με εφαρμογή μη επεμβατικού ή επεμβατικού μηχανικού αερισμού και παρακολούθηση ζωτικών παραμέτρων
• Ασθενείς νοσηλευόμενοι στη ΜΕΘ με δυσκολία στην αποδέσμευση από τον μηχανικό αερισμό (δύσκολο “weaning”).
• Ασθενείς με τραχειοστομία, λόγω παρατεταμένης νοσηλείας σε ΜΕΘ ή λόγω χρόνιων νοσημάτων με στόχο την σύγκληση της τραχειοστομίας.
• Ασθενείς με περιοριστικές παθήσεις του πνεύμονα και νευρομυϊκά νοσήματα, που χρειάζονται μη επεμβατικό ή και επεμβατικό μηχανικό αερισμό άμεσα και στενή παρακολούθηση.
• Ασθενείς με ανάγκη εφαρμογής συνεχούς ή διαλείποντος επεμβατικού μηχανικού αερισμού και την προσαρμογή του για συνέχιση σε κατ΄ οίκον νοσηλεία, με κατάλληλη εκπαίδευση του περιβάλλοντος του ασθενούς.
Ειδικές Μονάδες και Εξωτερικά Ιατρεία
Στην Κλινική λειτουργούν οι παρακάτω ειδικές Μονάδες και τα αντίστοιχα Εξωτερικά Ιατρεία και Εργαστήρια. Επιπρόσθετα, από τους γιατρούς της Κλινικής γίνονται εκατοντάδες πνευμονολογικές εκτιμήσεις σε ασθενείς των λοιπών τμημάτων του Νοσοκομείου κάθε χρόνο.
Εργαστήρια:
Εργαστήριο Μελέτης Αναπνευστικής Λειτουργίας
Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Δοκιμασίας Άσκησης
Εργαστήριο Μελέτης Διαταραχών Ύπνου
Ιατρεία:
Γενικό Πνευμονολογικό Ιατρείο
Παρέχει διαγνωστικές, θεραπευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ασθενείς με παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Πραγματοποιείται κλινική εξέταση και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις (σπιρομέτρηση, διάχυση, αέρια αίματος, οξυμετρία). Ο ιατρός θέτει τη διάγνωση και προτείνει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο και ο ασθενής παρακολουθείται τακτικά για την αξιολόγηση της ανταπόκρισης στη θεραπεία. Λειτουργεί κάθε Παρασκευή στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της ΚΑΑ.
Εξωτερικό Ιατρείο Πνευμονικής Υπέρτασης ΑΠΘ
Έτος ίδρυσης 2003, το πρώτο που ιδρύθηκε στη Βόρεια Ελλάδα. Παρακολουθεί ασθενείς με πνευμονική υπέρταση με ειδική εμπειρία στην πνευμονική υπέρταση που συνοδεύει χρόνια αναπνευστικά νοσήματα Το ιατρείο, υποστηριζόμενο από τα εργαστήρια και τις κλίνες της Μονάδας, παρέχει δυνατότητα πλήρους αιμοδυναμικής μελέτης (δεξιός καρδιακός καθετηριασμός), ολοκληρωμένου λειτουργικού ελέγχου του αναπνευστικού με σπιρομέτρηση και καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης καθώς και δυνατότητα εφαρμογής ειδικών καινοτόμων θεραπειών και τεχνικών υποστήριξης των βαρέων πασχόντων με πνευμονική υπέρταση. Λειτουργεί κάθε Πέμπτη στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της ΚΑΑ.
Εξωτερικό Ιατρείο και εργαστήριο διαταραχών ύπνου ΑΠΘ
Έτος ίδρυσης 2006. Πιστοποιήθηκε από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία το 2010 μετά τον απαραίτητο έλεγχο. Το εργαστήριο λειτουργεί ως ερευνητικό και διαγνωστικό κέντρο με περισσότερες από 800 καταγραφές ύπνου κατά έτος και παρακολούθηση περισσότερων από 1500 ασθενών κατά έτος στα Εξωτερικά Ιατρεία. Έχει ημερήσια και νυχτερινή λειτουργία και απασχολεί εξειδικευμένο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Η μελέτη ύπνου ενδείκνυται για άτομα που παρουσιάζουν ροχαλητό, διακοπές αναπνοής κατά τον ύπνο, ημερήσια υπνηλία, αϋπνία, νυχτερινές ακούσιες κινήσεις ή συμπεριφορές (π.χ., υπνοβασία), προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης. Το εξωτερικό ιατρείο λειτουργεί κάθε Πέμπτη στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της KAA.
Ιατρείο διακοπής Καπνίσματος ΑΠΘ
Το πρώτο ιατρείο διακοπής καπνίσματος που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1998. Παρέχει ολοκληρωμένα προγράμματα διακοπής καπνίσματος του συμβατικού, αλλά και των νέων καπνικών προϊόντων (ηλεκτρονικό, θερμαινόμενο), συνδυάζοντας ιατρική παρακολούθηση, συμβουλευτική υποστήριξη και, εφόσον κριθεί απαραίτητο, φαρμακευτική αγωγή. Προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες για την υποστήριξη ατόμων που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα και έχει μακροχρόνια εμπειρία, αφού έχει στηρίξει πάνω από 5000 ασθενείς. Λειτουργεί κάθε Τετάρτη στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της ΚΑΑ.
Ιατρείο παρακολούθησης ασθενών που νόσησαν με covid-19
Έτος ίδρυσης 2020, το πρώτο που ιδρύθηκε στο Γ.Ν.Θ ¨Γ.Παπανικολάου¨. Στο εν λόγω ιατρείο προσέρχονται ασθενείς οι οποίοι μετά από νόσηση με Covid-19 παρουσιάζουν παρατεταμένα συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης, δύσπνοια και μειωμένη ικανότητα άσκησης. Πέρα της κλινικής εξέτασης διενεργούνται λειτουργικές δοκιμασίες όπως σπιρομέτρηση και δοκιμασία καρδιοαναπνευστικής άσκησης (εργομετρία). Η προσέλευση ανά έτος ανέρχεται στους 150 ασθενείς. Λειτουργεί κάθε Δευτέρα στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της ΚΑΑ.
Ιατρείο Δύσπνοιας και Χρόνιας Πνευμονοπάθειας ΑΠΘ
Στο συγκεκριμένο ιατρείο (το μοναδικό ειδικό ιατρείο δύσπνοιας στη Βόρεια Ελλάδα), γίνεται διαγνωστική προσέγγιση του συμπτώματος με κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο, πλήρη έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας και αναπνευστικών μυών, καθώς και με καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης (εργομετρία), που αποτελεί εξέταση εκλογής. Επίσης στο ιατρείο γίνεται διάγνωση, κλινική και λειτουργική εκτίμηση και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), και διασύνδεση αυτών με το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Κλινικής καθώς και με ειδικά προγράμματα άσκησης και Πνευμονικής Αποκατάστασης του ΑΠΘ. Λειτουργεί κάθε Τρίτη στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της ΚΑΑ.
το συγκεκριμένο ιατρείο (το μοναδικό ειδικό ιατρείο δύσπνοιας στη Βόρεια Ελλάδα), γίνεται διαγνωστική προσέγγιση του συμπτώματος με κλινικό και απεικονιστικό έλεγχο, πλήρη έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας και αναπνευστικών μυών, καθώς και με καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης (εργομετρία), που αποτελεί εξέταση εκλογής.
Επίσης στο ιατρείο γίνεται διάγνωση, κλινική και λειτουργική εκτίμηση και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), και διασύνδεση αυτών με το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Κλινικής καθώς και με ειδικά προγράμματα άσκησης και Πνευμονικής Αποκατάστασης του ΑΠΘ.
Στελέχωση
Η Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στελεχώνεται από ιατρικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Θεσσαλονίκης και στο Νοσοκομείο, όπου λειτουργεί. Το Ιατρικό προσωπικό αποτελείται από το Διευθυντή και τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Τμήματος Ιατρικής, που η επιστημονική τους ενασχόληση εμπίπτει στα διδακτικά, ερευνητικά και κλινικά ενδιαφέροντα της οικείας κλινικής. Το προσωπικό αυτό συμπληρώνεται με ειδικευόμενους και ειδικευμένους ιατρούς του Ε.Σ.Υ.
Η ΚΑΑ ΑΠΘ στελεχώνεται από ειδικούς ιατρούς Πνευμονολόγους-Εντατικολόγους και Πνευμονολόγους με ιδιαίτερη εμπειρία στη διαχείριση της αναπνευστικής ανεπάρκειας:
Ιατρικό Προσωπικό
Διευθύντρια
Γεωργία Πίτσιου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Εντατικολόγος
Μέλη ΔΕΠ
Αθανασία Πατάκα, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Διαταραχών ύπνου ΑΠΘ
Αφροδίτη Μπούτου, Αναπλ. Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΑΠΘ
Επιμελητές ΕΣΥ
Ευδοκία Σούρλα, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος. Επιμελήτρια
Αθηνά Γεωργοπούλου, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Επιμελήτρια
Αθανάσιος Ζαχαρίας, Πνευμονολόγος, Επιμελητής
Ομότιμοι Καθηγητές με παροχή κλινικού έργου
Ιωάννης Κιουμής, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας, Εντατικολόγος
Ιωάννης Στανόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικολόγος
Στην Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ΑΠΘ υπηρετούν πέντε ιατροί ειδικευόμενοι στην Πνευμονολογία. Τηλ: 2313307178
Νοσηλευτικό Προσωπικό
Προϊσταμένη
Καλλιόπη Καραγιαννάκη
τηλ. 2313307265 email: maa.gpapanikolaou@n3.syzefxis.gov.gr
Αναπλ. Προϊσταμένη
Γεωργία Ανδρέου
Νοσηλευτές: 1 ΠΕ, 6 ΤΕ, & 7 ΔΕ
1 Βοηθός θαλάμου
Επιστημονικοί Συνεργάτες-Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι
Αιμιλία Στεφανίδου, Ψυχολόγος
Γιώργος Καλαμαράς, Νοσηλευτής
Γραμματεία ΚΑΑ ΑΠΘ
Πανταζίδου Στέλλα
τηλ. 2313 307253, 2310 992432
email: kaa@auth.gr stpantaz@auth.gr