Επιστημονική ημερίδα “Heart failure in coronary disease. Synchronizing the optimal medical and surgical treatment for the best outcome”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Επιστημονική ημερίδα “Heart failure in coronary disease. Synchronizing the optimal medical and surgical treatment for the best outcome”
Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Συγχρονες επιστημονικες αποψεις και δεδομένα για την αντιμετωπιση της καρδιακης ανεπαρκειας που οφειλεται στη στεφανιαια νοσο θα εχουμε την ευκαιρία να παρακολουθησουμε στην επιστημονική ημεριδα με τιτλο “Heart failure in coronary disease. Synchronizing the optimal medical and surgical treatment for the best outcome” που διοργανωνει το Καρδιοθωρακοχειρουργικό Τμήμα και το Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου. «Γ. Παπανικολάου» στις 20 Ιανουαρίου 2018 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Αίθουσα «Στέφανος Δραγούμης»).

Η Επιστημονική Ημερίδα μέσα από την ενδελεχή παρουσίαση του θέματος της καρδιακής ανεπάρκειας που οφείλεται στη στεφανιαία νόσο αναδεικνύει την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ καρδιολόγων και καρδιοχειρουργών και συμβάλλει στην συνεχιζόμενη εκπαίδευση του Έλληνα καρδιολόγου και καρδιοχειρουργού καθώς και κάθε ασχολούμενου με την καρδιαγγειακή ιατρική.

Σε αυτό το πλαίσιο η επιστημονική κοινότητα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Δρ. Ρ. Χίγγκινς, επικεφαλής χειρουργικού τομέα στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χοπκινς, ΗΠΑ, ο Δρ. Ν. Μαρκζιν, Νοσοκομείο Χέρφιλντ, Μ. Βρετανία, ο Δρ. Γ. Τόλης, Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης, ΗΠΑ, καθώς και σημαντικές παρουσίες από επιστήμονες εξειδικευμένους σε ιδιαίτερα πεδία της καρδιολογίας και της καρδιοχειρουργικής σε νοσοκομεία της Ελλάδας.

Η Επιστημονική Ημερίδα απευθύνεται σε καρδιολόγους, καρδιοχειρουργούς, ειδικευόμενους στην καρδιολογία και καρδιοχειρουργική, γενικούς ιατρούς καθώς και στο νοσηλευτικό προσωπικό .

Διοργάνωση:
Καρδιοθωρακοχειρουργικού Τμήμα Συντονιατής Διεθυντής, Δρ. Γεώργιος Δρόσος
Καρδιολογικό Τμήμα, Συντονιστής Διευθυντής, Δρ. Ιωάννης Ζαρίφης
Με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

Δελτίο τύπου 20 – Ιανουάριος 2018 / Η Γάτα και το Ψάρι

Θεατρική ομάδα “Ληνός” των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου”

http://lukdagd.wix.com/linos

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Η Γάτα και το Ψάρι» από τη θεατρική ομάδα «Ληνός» των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιανουαρίου Θέατρο ΑΝΕΤΟΝ (Παρασκευοπούλου 42), ώρα 8.30μ.μ.

Να βγάλεις το δέρμα σου. Να το φορέσεις ανάποδα. Να μην το φορέσεις καθόλου. Να πάρεις άλλο, καινούργιο. Μπορείς; Στη Γάτα και το Ψάρι όλα τα πρόσωπα που εμφανίζονται φοράνε το καθένα το δικό του δέρμα με τον δικό του τρόπο. Άλλος το σέρνει, άλλος το φοράει με χάρη, κάποιος άλλος το έχει αποδεχτεί μη μπορώντας να κάνει αλλιώς. Ο καθένας έχει την προσωπική του αφήγηση. Την αφήνει να ξετυλιχθεί, την προσφέρει γενναιόδωρα στο θεατή. Πίκρα, αναμνήσεις, νοσταλγία, μικρές ευτυχίες αναδύονται από το δέρμα τους, όπως ο ιδρώτας. Σ’ αυτόν τον γλυκό χορό ο αγώνας για επιβίωση, η συμφιλίωση με το παρελθόν, η αγάπη που ανθίζει ακόμα και ανάμεσα από τις πέτρες, η προσπάθεια για αποδοχή παρουσιάζεται ως αδήριτη ανάγκη.

Κοινός τόπος για όλους είναι το Νοσοκομείο. Γιατί η ζωή του Νοσοκομείου είναι συναρπαστική. Καθημερινά ανταμώνεις τα πάντα: την ασθένεια και την υγεία, τη χαρά και τη λύπη, τη ζωή και το θάνατο. Όλα εναλλάσσονται και τίποτα δε μένει ίδιο. Ούτε για τους δύο ήρωες, τη Γάτα το Ψάρι που έτυχε να συναντηθούν ανάμεσα στο θόρυβο και τη σιωπή, όπως ακριβώς είναι οι χαρακτήρες των γιατρών που αντίστοιχα αντιπροσωπεύουν. Η Γάτα και το Ψάρι όμως γνωρίστηκαν περισσότερο από όσο ίσως νόμιζαν. Οι ρόλοι που κλήθηκαν να παίξουν, σύμφωνα με τους κανόνες, ως θύτης και θύμα είναι υπό αμφισβήτηση. Ποιος όμως φτιάχνει τους κανόνες για να τους τηρήσει όταν οι δύο γιατροί τους παραβιάζουν για να δώσουν συνέχεια στη ζωή; Πόσο έντιμοι είναι οι κανόνες όταν ο Διευθυντής ξεμπροστιάζει τις κοινωνικές συμβάσεις; Μπορούν η Γάτα και το Ψάρι άραγε να αλλάξουν δέρμα;

Mε την ευγενική στήριξη του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Π.Ε. του ΨΝΘ, Εταιρεία Γ. Ελενίδης Τρίγωνα Πανοράματος, Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη, Scripta Manent.

Συντελεστές:

 • Η Γάτα και το Ψάρι της Βαλεντίνης Παπαγεωργίου
 • Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Καϊμακάμης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
 • Μουσική – πρωτότυπη σύνθεση για το έργο: Γιώργος Μπινιχάκης, συνθέτης
 • Σκηνικά-μάσκες: Λουκάς Δαγδηλέλης, Ακτινολόγος
 • Φωτισμοί: Λάζαρος Παναγιωτίδης, φίλος και συνεργάτης
 • Γάτος Αντώνης Φωτόπουλος, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων
 • Ψάρι Βαλεντίνη Παπαγεωργίου, Δημοσιογράφος
 • Γιατρός 1, Νεαρός – πωλητής Αλέξανδρος Μουταφίδης, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων
 • Γιατρός 2 Βαγγέλης Καϊμακάμης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
 • Διευθυντής Θόδωρος Λαμπριανίδης, Τεχνική Υπηρεσία
 • Ασθενείς εξωτερικών ιατρείων Φανή Κιοσέογλου, Γραμματούλα Παπαδοπούλου, Διοικητικοί υπάληλλοι
 • Νοσηλεύτρια Ειρήνη Σταυρούλα Μαυρίδου, Νοσηλεύτρια
 • Άστεγος Κωνσταντίνος Αγιαννίδης, Φαρμακοποιός
 • Θησέας – νοσηλευόμενος Ηλίας Τσιούλης, Εξειδικευόμενος Α ΜΕΘ
 • Νεαρή παρηγορητικής θεραπείας Αθανασία Κουδόσιου, Νοσηλεύτρια
 • Τραπεζοκόμος Νικολέτα Λιάμη, Νοσηλεύτρια
 • Σύζυγος ασθενή Θανασάκη Μαρία Παπαϊωάννου, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
 • Τραυματιοφορέας Φωτεινή Χαριτούδη/Σοφία Χρυσουλίδου, Νοσηλεύτριες
 • Κοπέλα στην ακρογιαλιά Ειρήνη Γκαϊτατζή-Αραμπατζή, Νοσηλεύτρια
 • Ύποπτος τύπος (γιος τραπεζοκόμου) Σεραφείμ Μουταφίδης, μαθητής

Λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα “Ληνός” των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου”

Η Θεατρική Ομάδα του νοσοκομείου μας συνεχίζει την πορεία της με συνέπεια από το 1991. Συνθέτει την εκφραστική ανάγκη ανθρώπων του ίδιου εργασιακού χώρου με διαφορετική ιδιότητα και αποτελεί τόπο συνάντησης και αφορμή ώσμωσης χαρακτήρων και εμπειριών. Κοινό σημείο αναφοράς η διάθεση υπέρβασης της φθοροποιού καθημερινότητας μας σε έναν χώρο φύσει αναλωτικό, όπως το νοσοκομείο. Αποφασίσαμε να δώσουμε το όνομα “Ληνός” (πατητήρι) στην Ομάδα, γιατί όπως ο χυμός διαφορετικών σταφυλιών δίνει το κρασί στη διαδρομή από το πατητήρι ως το ποτήρι, έτσι και τα μέλη της Ομάδας, καταθέτουν ο καθένας τη δικιά του επίγευση στο τελικό αποτέλεσμα της θεατρικής διαδρομής. Στόχος μας το ανέβασμα ποιοτικών θεατρικών παραστάσεων όχι μόνο στη πόλη μας, αλλά κυρίως μακριά απο αυτήν, σε ανθρώπους που δεν θα είχαν αλλιώς την ευκαιρία να γνωρίσουν το θέατρο στον τόπο τους.

Η Θεατρική ομάδα είναι μέλος της Ένωσης Θεατρικών Σχημάτων Μακεδονίας και Θράκης και συμμετέχει στα ετήσια Φεστιβάλ Θεάτρου που πραγματοποιούνται στην πόλη μας. Έχει ιδιόκτητο εξοπλισμό φωτισμού και ήχου και δίνει παραστάσεις μετά από πρόσκληση.

Οι θεατρικές παραγωγές της ομάδας «Ληνός» μέχρι σήμερα:

 • 1991-1992 Το διπλανό κρεββάτι του Μανώλη Κορρέ
 • 1993-1995 Τρία Ελληνικά Μονόπρακτα του Μάριου Ποντίκα
 • 2001-2003 Οι Φίλοι του Κώστα Μουρσελά
 • 2003-2004 Το ημερολόγιο ενός τρελού του Νικολάι Γκόγκολ
 • 2004-2005 «Γιατί Μπαμπά;» Συρραφή εννέα μονόπρακτων Ελλήνων συγγραφέων από την ομάδα
 • 2009-2010 Αξύριστα πηγούνια του Γιάννη Τσίρου
 • 2010-2011 Μικροί Φαρισαίοι του Δημήτρη Ψαθά
 • 2011-2012 Κλέψε Λιγότερο του Ντάριο Φο
 • 2013-2014 Ο Αρχοντοχωριάτης του Μολιέρου
 • 2013-2016 Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου. Ούτε μία αναπνοή χαμένη της Χ. Αποστολίδου
 • 2015 -2016 Όμορφο Λευκό σε διασκευή-σκηνοθεσία Βαγγέλη Καϊμακάμη
 • 2017-2018 Η Γάτα και το Ψάρι της Βαλεντίνης Παπαγεωργίου

Δελτίο τύπου 19 – Δεκέμβριος 2017

Σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου 2017 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου θα απονεμηθεί στο Αιματολογικό Εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” το πιστοποιητικό Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ΕΝ ΙSO 9001:2015, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σχετική επιθεώρησή του από την εταιρεία “SWISS APPROVAL Technische Bewertung SA”.

Πρόκειται για το πρώτο πιστοποιημένο Αιματολογικό Εργαστήριο σε Δημόσιο Νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα. Από τις 30 Νοεμβρίου 2017 διαθέτει το ειδικό πιστοποιητικό Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ΕΝ ΙSO 9001:2015 για όλες τις αιματολογικές εξετάσεις – αναλύσεις των εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών που διενεργεί, κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει πλέον για την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Δελτίο τύπου 18 – Δεκέμβριος 2017

Με αφορμή και αιτία τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που προσέρχονται στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο του Γενικού Νοσοκομείου ‘”Γ.Παπανικολάου”, οι επιστημονικά υπεύθυνοι του Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι προσκεκλημένοι του Κέντρου την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017 ώρα 12:30μ.μ. προκειμένου να ενημερώσουν για τη λειτουργία του Ξενώνα και να ανταλλαγούν απόψεις και εμπειρίες πάνω στο ευαίσθητο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας .

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της κυρίας Λίλιαν Αθανασοπούλου, παιδοψυχιάτρου και Υπεύθυνης του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου: “Τα τελευταία χρόνια προσέρχεται στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιών-εφήβων ένας αυξανόμενος αριθμός οικογενειών με αναφερόμενη-καταγγελλόμενη ή διαπιστωμένη ενδοοικογενειακή βία. Τα αιτήματα προέρχονται είτε από τις ίδιες τις οικογένειες, συνηθέστερα τη μητέρα, είτε από τις δικαστικές αρχές και αφορούν στην εκτίμηση των επιπτώσεων στα ανήλικα μέλη καθώς και σε προτάσεις για την προστασία τους”.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή και στο ευρύ κοινό και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών συναντήσεων που διοργανώνονται στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο με στόχο την καλύτερη διασύνδεσης με υπηρεσίες και δομές της πόλης. Οργάνωση-Συντονισμός: Ρέντζιου Νίκη, κοινωνική λειτουργός.

Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο, Μαβίλη 11, 2ος όρ., τηλ. 2310 515655

Δελτίο τύπου 17 – Δεκέμβριος 2017

Με επίσημη εκδήλωση η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου “Γ.Παπανικολάου” τιμά το ιατρικό προσωπικό που αποχωρεί από την υπηρεσία μετά από δεκαετίες προσφοράς στις κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου. Η αναγνώριση του επιστημονικού, ιατρικού και κοινωνικού έργου κάθε γιατρού που έχει εργαστεί επί σειρά ετών στο Δημόσιο Νοσοκομείο, αναγνωρίζεται σε καθημερινή βάση από τον τελικό αποδέκτη: τον ασθενή. Με αφορμή την ιδιαίτερη αυτή περίσταση που εμπερικλείει έναν απολογισμό εμπειριών, βιωμάτων και συναισθημάτων, η Διοίκηση εκφράζει την ευαρέσκεια της στους ανθρώπους που στο σύνολο της πορείας τους τίμησαν την επιστήμη τους.

Η τιμητική εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 1μ.μ. στο

Δελτίο τύπου 16 – Νοέμβριος 2017

Τη Διοίκηση και προσωπικό του Νοσοκομείου υποδέχτηκε και ξενάγησε στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου “Γεώργιος Παπανικολάου” η Διευθύντρια του, κυρία Λιάνα Παπαεμμανουήλ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παθολογικής Ανατομικής στις 15 Νοεμβρίου. Η παθολογική ανατομική είναι ιατρική ειδικότητα κομβικής σημασίας καθώς εκτιμάται ότι πάνω από το 70% των διαγνώσεων σε ένα Νοσοκομείο γίνονται μέσα την συμβολή του Παθολογοανατόμου.Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου είναι πλήρως εξοπλισμένο και ανταποκρίνεται σε δεδομένα υψηλών επιστημονικών απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη και το εργαστήριο Ανοσοϊστοχημείας, χάρη στην τεχνική της οποίας ο γιατρός έχει πλέον στη διάθεση του τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης πολλών ασθενειών, ιδιαίτερα του καρκίνου. Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” έχει πιστοποίηση ISO 9001:2008.

Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής και της Πανελλήνιας Ένωσης Παθολογοανατόμων είναι ανοιχτά για το κοινό τα Εργαστήρια σε όλη τη χώρα για να ξεναγηθεί και να γνωρίσει τη δουλειά του παθολογοανατόμου.

Από το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής:

“O Παθολογοανατόμος είναι ο γιατρός που ασχολείται με όλες τις βασικές πτυχές της νόσου, από το πώς αναπτύσσεται ως τη διάγνωση και τον προσδιορισμό διαφόρων επιμέρους χαρακτηριστικών της (βαρύτητα, ευαισθησία και ανταπόκριση σε συγκεκριμένη θεραπεία). Η μεγάλη πρόοδος της σύγχρονης ιατρικής οφείλεται και στη διεθνή ιατρική κοινότητα των Παθολογοανατόμων, πέντε από τους οποίους έχουν βραβευτεί με το βραβείο NOBEL (με πιο πρόσφατο τον Αυστραλό Παθολογοανατόμο J.R. Warren, που βραβεύτηκε το 2005 για την ανακάλυψη του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού).
Η Παθολογική Ανατομική ανήκει στις «εργαστηριακές ειδικότητες», στην πραγματικότητα όμως είναι κλινικο-εργαστηριακή. Οι περισσότεροι ασθενείς στο Νοσοκομείο δεν γνωρίζουν και δεν συναντούν τον Παθολογοανατόμο, ο οποίος όμως συνεργάζεται στενά με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, παρέχοντάς τους όχι μόνο τη διάγνωση, αλλά και πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας”.

Δελτίο Τύπου 15 – Νοέμβριος / 2017

Θεατρική ομάδα “Ληνός” των εργαζομένων
του Γενικού Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου”
http://lukdagd.wix.com/linos

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με το έργο «Η Γάτα και το Ψάρι» η θεατρική ομάδα «Ληνός» των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” – η μακροβιότερη θεατρική ομάδα νοσοκομείου – ανανεώνει το ραντεβού της με το θεατρόφιλο κοινό της πόλης και τους φίλους των ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στο Κλειστό Θέατρο Νεάπολης (Ελ Βενιζέλου 125), ώρα 8.30μ.μ.

Το έργο «Η Γάτα και το Ψάρι» γράφτηκε ειδικά για τη θεατρική ομάδα Ληνός των εργαζομένων του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου». Με αφορμή έναν χώρο-διασταύρωση του Νοσοκομείου μεταξύ σκάλας, διαδρόμων, γραφείων συναντιούνται άνθρωποι διαφορετικοί μεταξύ τους. Τους ενώνει ο κοινός τόπος: Είτε γιατί εργάζονται στο νοσοκομείο, είτε γιατί τους οδήγησε η ανάγκη. Ο καθένας έχει μια δυνατή αφήγηση ζωής με αποφάσεις και επιλογές που διατρέχουν σύγκορμο το είναι τους και λαβώνουν τη μνήμη και τη συνείδηση τους. Παρατηρητές σε αυτές τις αφηγήσεις των ανθρώπων με «καρδιές που δεν ξεδίψασαν» είναι ένα Ψάρι και ένας Γάτος. Μια περίεργη φιλία αναπτύσσεται μεταξύ τους. Ωστόσο πώς μπορούν να συνυπάρξουν όταν εξ ορισμού η σχέση τους είναι αυτή του θύτη και του θύματος; Μπορούν οι ρόλοι αυτοί να αντιστραφούν;

Mε την ευγενική στήριξη του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Π.Ε. του ΨΝΘ, Εταιρεία Γ. Ελενίδης Τρίγωνα Πανοράματος, Αμπελουργικός Οίκος Καζάκη.

Συντελεστές:
Η Γάτα και το Ψάρι της Βαλεντίνης Παπαγεωργίου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Καϊμακάμης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
Μουσική – πρωτότυπη σύνθεση για το έργο: Γιώργος Μπινιχάκης, συνθέτης
Σκηνικά-μάσκες: Λουκάς Δαγδηλέλης, Ακτινολόγος
Φωτισμοί: Λάζαρος Παναγιωτίδης, φίλος και συνεργάτης
Γάτος Αντώνης Φωτόπουλος, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων
Ψάρι Βαλεντίνη Παπαγεωργίου, Δημοσιογράφος
Γιατρός 1, Νεαρός – πωλητής Αλέξανδρος Μουταφίδης, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων
Γιατρός 2 Βαγγέλης Καϊμακάμης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
Διευθυντής Θόδωρος Λαμπριανίδης, Τεχνική Υπηρεσία
Ασθενείς εξωτερικών ιατρείων Φανή Κιοσέογλου, Γραμματούλα Παπαδοπούλου, Διοικητικοί υπάληλλοι
Νοσηλεύτρια Ειρήνη Σταυρούλα Μαυρίδου, Νοσηλεύτρια
Άστεγος Κωνσταντίνος Αγιαννίδης, Φαρμακοποιός
Θησέας – νοσηλευόμενος Ηλίας Τσιούλης, Εξειδικευόμενος Α ΜΕΘ
Νεαρή παρηγορητικής θεραπείας Αθανασία Κουδόσιου, Νοσηλεύτρια
Τραπεζοκόμος Νικολέτα Λιάμη, Νοσηλεύτρια
Σύζυγος ασθενή Θανασάκη Μαρία Παπαϊωάννου, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
Τραυματιοφορέας Φωτεινή Χαριτούδη, Νοσηλεύτρια
Κοπέλα στην ακρογιαλιά Ειρήνη Γκαϊτατζή-Αραμπατζή, Νοσηλεύτρια
Ύποπτος τύπος (γιος τραπεζοκόμου) Σεραφείμ Μουταφίδης, μαθητής

Λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα “Ληνός” των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου”

Η Θεατρική Ομάδα του νοσοκομείου μας συνεχίζει την πορεία της με συνέπεια από το 1991. Συνθέτει την εκφραστική ανάγκη ανθρώπων του ίδιου εργασιακού χώρου με διαφορετική ιδιότητα και αποτελεί τόπο συνάντησης και αφορμή ώσμωσης χαρακτήρων και εμπειριών. Κοινό σημείο αναφοράς η διάθεση υπέρβασης της φθοροποιού καθημερινότητας μας σε έναν χώρο φύσει αναλωτικό, όπως το νοσοκομείο.

Αποφασίσαμε να δώσουμε το όνομα “Ληνός” (πατητήρι) στην Ομάδα, γιατί όπως ο χυμός διαφορετικών σταφυλιών δίνει το κρασί στη διαδρομή από το πατητήρι ως το ποτήρι, έτσι και τα μέλη της Ομάδας, καταθέτουν ο καθένας τη δικιά του επίγευση στο τελικό αποτέλεσμα της θεατρικής διαδρομής. Στόχος μας το ανέβασμα ποιοτικών θεατρικών παραστάσεων όχι μόνο στη πόλη μας, αλλά κυρίως μακριά απο αυτήν, σε ανθρώπους που δεν θα είχαν αλλιώς την ευκαιρία να γνωρίσουν το θέατρο στον τόπο τους.

Η Θεατρική ομάδα είναι μέλος της Ένωσης Θεατρικών Σχημάτων Μακεδονίας και Θράκης και συμμετέχει στα ετήσια Φεστιβάλ Θεάτρου που πραγματοποιούνται στην πόλη μας. Έχει ιδιόκτητο εξοπλισμό φωτισμού και ήχου και δίνει παραστάσεις μετά από πρόσκληση.

Οι θεατρικές παραγωγές της ομάδας «Ληνός» μέχρι σήμερα:
1991-1992 Το διπλανό κρεββάτι του Μανώλη Κορρέ
1993-1995 Τρία Ελληνικά Μονόπρακτα του Μάριου Ποντίκα
2001-2003 Οι Φίλοι του Κώστα Μουρσελά
2003-2004 Το ημερολόγιο ενός τρελού του Νικολάι Γκόγκολ
2004-2005 «Γιατί Μπαμπά;» Συρραφή εννέα μονόπρακτων Ελλήνων συγγραφέων από την ομάδα
2009-2010 Αξύριστα πηγούνια του Γιάννη Τσίρου
2010-2011 Μικροί Φαρισαίοι του Δημήτρη Ψαθά
2011-2012 Κλέψε Λιγότερο του Ντάριο Φο
2013-2014 Ο Αρχοντοχωριάτης του Μολιέρου
2013-2016 Λαϊκό Σανατόριο Ασβεστοχωρίου. Ούτε μία αναπνοή χαμένη της Χ. Αποστολίδου
2015 -2016 Όμορφο Λευκό σε διασκευή-σκηνοθεσία Βαγγέλη Καϊμακάμη
2017-2018 Η Γάτα και το Ψάρι της Βαλεντίνης Παπαγεωργίου

Δελτίο τύπου 14 – Σεπτέμβριος / 2017

Επίσκεψη του Βουλευτή κ. Μάρκου Μπόλαρη στο Γενικό Νοσοκομείο “Γ.Παπανικολάου”.

Την τιμή της επίσκεψης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄Θεσσαλονίκης κ. Μάρκου Μπόλαρη είχε σήμερα η Διοίκηση του Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου”. Στη σύντομη συζήτηση που έγινε στο κτίριο της Διοίκησης με τον Διοικητή και Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου και τη συμμετοχή των Διευθυντών της Ιατρικής, Νοσηλευτικής και Τεχνικής Υπηρεσίας, ο κ. Μπόλαρης ενημερώθηκε εκτενώς σχετικά με τα σημερινά δεδομένα του Νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, ο Διοικητής κ. Εμμανουηλίδης αναφέρθηκε στην κτιριακή υποδομή, τον υπάρχοντα εξοπλισμό και τις υφιστάμενες ανάγκες. Παρουσίασε αναλυτικά τις κλινικές του Νοσοκομείου δίνοντας έμφαση σε εκείνες που είναι μοναδικές στη Θεσσαλονίκη αλλά και στη Βόρειο Ελλάδα για τις υπηρεσίες που παρέχουν χωρίς να παραλείψει το γεγονός ότι υπάρχει επάρκεια ιατρικού προσωπικού στη μορφή με την οποία λειτουργεί σήμερα το Νοσοκομείο και γενικότερα διάθεση προσφοράς ιδιαίτερα αξιόλογη από την πλευρά του συνόλου του προσωπικού. Ο κ. Μπόλαρης εξέφρασε το ενδιαφέρον και την εκτίμηση του για την εικόνα που επικρατεί σήμερα σε ένα Νοσοκομείο της τάξης μεγέθους που έχει το “Γ. Παπανικολάου” συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι βρίσκεται εκτός πόλης. Επεσήμανε ότι “έχουμε υποχρέωση έκφρασης ευγνωμοσύνης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους ανθρώπους που τιμούν την υπέρτατη ανάγκη του πολίτη, την ανάγκη για Υγεία”.Στη συνέχεια, ο κ. Μπόλαρης επισκέφτηκε την Θωρακο-Καρδιοχειρουργική, την Καρδιολογική, την Α΄Ορθοπεδική Κλινική ΑΠΘ, τη Νευροχειρουργική Κλινική και τη Β΄ΜΕΘ όπου για το ιδιαίτερο έργο τους ενημερώθηκε από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Γ. Δρόσο και από τους Διευθυντές των κλινικών αντίστοιχα.

Δελτίο τύπου 13 – Σεπτέμβριος / 2017

Λέξεις με μνήμες και εικόνες 21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο του Alzheimer

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης λειτουργεί από το 2002 παρέχοντας υπηρεσίες σε ανθρώπους που βρίσκονται στα πρώτα στάδια ή σε ενδιάμεσο στάδιο της νόσου Alzheimer και υποστήριξη στα κοντινά τους πρόσωπα (συγγενείς και φροντιστές). Πρόκειται για ένα Κέντρο που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό από άποψη λειτουργικότητας και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο δημόσιου νοσοκομείου (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης).
Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης απευθύνεται στα άτομα με ήπιες γνωστικές διαταραχές και έρχεται να συμπληρώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Ιατρείο Μνήμης που λειτουργεί στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από το 1996 (διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση). Υποδέχεται τους ασθενείς που βρίσκονται στο ήπιο και μέσο στάδιο βαρύτητας της νόσου Alzheimer και άλλων συναφών διαταραχών. Κύρια επιδίωξη του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης είναι να εξασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς που φιλοξενεί. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και παρεμβάσεις στοχεύουν στην κινητοποίηση των ασθενών, την αξιοποίηση των υπαρχόντων ικανοτήτων και της λειτουργικότητας τους, η καλλιέργεια και η ενίσχυση των νοητικών τους λειτουργιών. Η ανάδειξη και η προαγωγή των υπαρχόντων δεξιοτήτων και η αναζωπύρωση των επιθυμιών και των θελήσεων του ασθενή θεωρείται «γραμμή άμυνας» απέναντι στην ασθένεια. Προσφέρεται επιπλέον η δυνατότητα στους συγγενείς των ασθενών να δέχονται συμβουλές και καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νόσου καθώς και την αποδέσμευση τους από την καθημερινή φροντίδα.Στελεχωμένο με έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης αναπτύσσεται επίσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες υγείας με σεμινάρια, διαλέξεις και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα λειτουργίας ενός εργαστηρίου παραγωγής και διάθεσης πληροφορίας για τη νόσο του Alzheimer και το σύνδρομο της άνοιας γενικότερα. Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης λειτουργεί καθημερινά, 8π.μ. – 2.30μ.μ. Καρ. Δημητρίου 1 (πρώην Διοικητηρίου1), 54630 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο επικοινωνίας 2313 310 750.
Το Kέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης εγκαινίασε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2002. Ο τίτλος «Λέξεις και μνήμες με εικόνες» ανήκει σε μια ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής που παρουσιάστηκε το 2009 με έργα φιλοξενούμενων αναδεικνύοντας την προσωπική ματιά ανθρώπων που επιχειρούν να ανασύρουν και να διατηρήσουν μνήμες από το παρελθόν.