ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18 Απριλίου 2018 Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ασθενή

18 Απριλίου 2018

Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ασθενή

European Patient’s Rights Day- ERPD

Με αφορμή τη 18η Απριλίου η οποία έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ασθενή γίνεται μια ευρύτερη ενημέρωση σχετικά με τις παρεχόμενες από το Γενικό Νοσοκομείο “Γεώργιος Παπανικολάου” υπηρεσίες.

Στο Νοσοκομείο λειτουργεί Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας (άρθρο 60 του Ν. 4368/2016 ) το οποίο είναι αρμόδιο για την υποδοχή, ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις ενδονοσοκομειακές διαδικασίες και τα δικαιώματα των ληπτών υπηρεσιών υγείας, τη συλλογή και διεκπεραίωση αιτημάτων, καταγγελιών, παραπόνων ή και προτάσεων για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τα οποία υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή μέσω νόμιμα εξουσιοδοτημένου εκπροσώπου ή μέσω ταχυδρομείου ή Κ.Ε.Π.

Στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας μπορούν να απευθύνονται οι ασθενείς, οι συνοδοί αυτών, συγγενείς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς. Βρίσκεται στην είσοδο του Νοσοκομείου.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ασθενή θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2007 και αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα δικαιώματα των ασθενών και των ληπτών υπηρεσιών υγείας.

Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών.

To 2002 το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών (Active Citizenship Network – ACN, http://www.activecitizenship.net), μαζί με άλλες 12 Ευρωπαϊκές οργανώσεις, συνέταξαν την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών lealeaflet_greece_bs Η Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών διακηρύσσει δέκα τέσσερα (14) δικαιώματα ασθενών τα οποία, στο σύνολό τους, έχουν σαν στόχο να εγγυηθούν ένα «υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας» (άρθρο 35 της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και να εξασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τους διάφορους εθνικούς φορείς υγείας στην Ευρώπη. Η Χάρτα αυτή υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ε.Ο.Κ.Ε.) το 2007 και αποτελεί πλέον μέρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Τα δέκα τέσσερα (14) αυτά τα δικαιώματα είναι τα εξής: το δικαίωμα της πρόληψης, της πρόσβασης, της πληροφόρησης, της συγκατάθεσης, της ελεύθερης επιλογής, της εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας, του σεβασμού του χρόνου του ασθενούς, της τήρησης των προδιαγραφών ποιότητας, της ασφάλειας, της καινοτομίας, της αποφυγής της περιττής ταλαιπωρίας και πόνου, της εξατομικευμένης θεραπείας, της έκφρασης παραπόνων και της αποζημίωσης.

10η Επέτειος για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ασθενή (European Patients’ Day ERPD)

Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών(ACN, ) με αφορμή τη 10η Επέτειο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ασθενή αναλαμβάνει την διοργάνωση σύσκεψης στις 23 Μαΐου 2018 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα: «Θεραπευτική αρχή: Aξιολόγηση της απήχησης στους ασθενείς και το σύστημα υγείας”.

Δελτίο Τύπου 5_Τέλεση ευχελαίου στο Νοσοκομείο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

To μυστήριο του ευχελαίου τελέστηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. κ. Βαρνάβα στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” υπέρ υγείας των ασθενών, των συγγενών και των εργαζομένων του Νοσοκομείου στο πλαίσιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση κατά την επίσκεψη του Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα παρουσία της Διοίκησης και του προσωπικού, κατά την οποία εκφράστηκαν έντονοι προβληματισμοί τόσο από τον Σεβασμιώτατο όσο και από τους Διευθυντές των κλινικών που ήταν παρόντες, σχετικά με τους νέους γιατρούς και επιστήμονες που φεύγουν από την Ελλάδα και εργάζονται στο εξωτερικό. Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να τονίσει την σημασία της εξαιρετικής συνεργασίας με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου που αποδίδει τα μέγιστα προς όφελος των συνανθρώπων μας στα ευάλωτο θέμα της υγείας.

Ο κ. Βαρνάβας αναφέρθηκε εκτενώς στη δυσκολία των ανθρώπων σήμερα να συνεργαστούν, να εμπιστευτούν και να επιτύχουν μια καλή ζωή τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, εκφράζοντας ωστόσο τη βαθιά του αισιοδοξία ότι οι δυσκολίες της κρίσης μπορούν να οδηγήσουν και σε θετικά αποτελέσματα και – γιατί όχι; – σε θαύματα!

ΕΙΔΑΜΕ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ: Μακεδονικό-Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Ο απολογισμός της διοίκησης του Νοσοκομείου Παπανικολάου

http://www.amna.gr/health/article/243325/O-apologismos-tis-dioikisis-tou-Nosokomeiou-Papanikolaou

Ο απολογισμός της διοίκησης του Νοσοκομείου Παπανικολάου

Δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων στο νοσοκομείο Παπανικολάου κατά τα έτη 2016-2017, έκανε ο διοικητής του, Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης, παρουσία του υπουργού, Υγείας Ανδρέα Ξανθού, παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις που έγιναν για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των κτιριακών υποδομών, τα έργα που γίνονται για ανάπτυξη των δομών, τις θεσμικές παρεμβάσεις και τις καινοτομίες που εφαρμόστηκαν ή πρόκειται να εφαρμοστούν. Παράλληλα ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις αυτές, παρόλο που δεν είναι αρκετές, αποτελούν μία αρχή για την βελτίωση του νοσοκομείου με τις υπάρχουσες δυνατότητες και πρέπει να συνεχιστούν.

Δελτίο Τύπου 4_Ο Δημόσιος Απολογισμός Πεπραγμένων 2016-2017 που έγινε στις 27.3.2018

Σχετικά με τον Δημόσιο Απολογισμό πεπραγμένων που έγινε στις 27 Μαρτίου 2018.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου “Γ.Παπανικολάου” πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου ο Δημόσιος Απολογισμός πεπραγμένων του Νοσοκομείου για τα έτη 2016 – 2017 παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ. Α. Ξανθού, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, κ. Βαρνάβα, του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Γ. Κίρκου, του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κ. Σ. Πλωμαρίτη, πολλών Διοικητών Νοσοκομείων και στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης από το χώρο της υγείας.

Στην πυκνή και αναλυτική παρουσίαση του Διοικητή κ. Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη έγινε εκτενής αναφορά στην τρέχουσα κατάσταση του Νοσοκομείου σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά στο προσωπικό, τον εξοπλισμό, την υποδομή, την κτιριακή υποδομή, τις θεσμικές και διοικητικές παρεμβάσεις που έγιναν κατά το διάστημα των δύο τελευταίων ετών τονίζοντας τις διαφορές που σημειώθηκαν σε σχέση με προηγούμενα έτη και τα κενά που καλύφθηκαν.

Παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία του Νοσοκομείου όσον αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες του Νοσοκομείου καθώς και τις δαπάνες που έγιναν ή αφορούν σε έργα που είναι σε εξέλιξη. Ο Διοικητής ανέδειξε τις δυνατότητες του Νοσοκομείου τονίζοντας το ισχυρό επιστημονικό δυναμικό του και την στρατηγική της ανάπτυξης που συνιστά αυτή τη στιγμή τον κύριο άξονα πάνω στον οποίο οικοδομείται η λειτουργία του με στόχο την διασφάλιση και περαιτέρω εξέλιξη του Νοσοκομείου στο μέλλον.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Α. Ξανθός άκουσε με προσοχή και απάντησε σε όλα τα επιμέρους ερωτήματα και θέματα που τέθηκαν από το προσωπικό του Νοσοκομείου.

Στιγμιότυπα από τον Δημόσιο Απολογισμό πεπραγμένων 2016-2017 του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» που έγινε στις 27 Μαρτίου 2018 από τον Διοικητή κ. Κωνσταντίνο Εμμανουηλίδη παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ. Α. Ξανθού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_3_ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Δημόσιος Απολογισμός πεπραγμένων ΓΝ «Γ.Παπανικολάου_27.3.2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Δημόσιος απολογισμός πεπραγμένων Γενικού Νοσοκομείου “Γ.Παπανικολάου”.

Ο Δημόσιος Απολογισμός των πεπραγμένων του Γενικού Νοσοκομείου “Γεώργιος Παπανικολάου” για τα έτη 2016 – 2017 θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 και ώρα 10.30 π.μ., στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ. Aνδρέα Ξανθού.

Δελτιο Τύπου_3_Απολογισμος πεπραγμενων Γ.Παπανικολαου_27.3.2018    PROSKLISI-2

Δελτίο Τύπου 7 – Παγκόσμια Ημέρα για τη Φυματίωση: Εκδήλωση στις 23 Μαρτίου 2018

24 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για τη φυματίωση

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του ΓΝ “Γ. Παπανικολάου” την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, ώρα 12-2μ.μ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα που έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την καταπολέμηση της ασθένειας, εξαιτίας της οποίας εκατοντάδες άνθρωποι νοσούν ακόμα και σήμερα.

Παρά τις επιστημονικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στη διάγνωση και θεραπεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η φυματίωση έχει αρχίσει να γίνεται ανθεκτική σε πολλά αντιφυματικά φάρμακα και για αυτό είναι απαραίτητη η συνεχής εγρήγορση της ιατρικής κοινότητας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EKΔΗΛΩΣΗΣ

Συντονισμός: Ιωάννης Κιουμής, Καθηγητής ΑΠΘ

Η ιστορική συμβολή του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» στην αντιμετώπιση της φυματίωσης.

Κρυσταλία Μοσχοτά, Προϊσταμένη Πνευμονολογικής-Φυματιολογικής Κλινικής ΑΠΘ

Το σύγχρονο πρόσωπο της Φυματίωσης

Κατερίνα Μανίκα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ

Λανθάνουσα Φυματίωση: Η αποθήκη του μυκοβακτηριδίου

Γεωργία Χασαπίδου, Πνευμονολογική Κλινική ΕΣΥ

Σανατόριο Ασβεστοχωρίου”- Γενικό Νοσοκομείο “Γεώργιος Παπανικολάου”

Από την εποχή που λειτούργησε επίσημα το “Σανατόριο Ασβεστοχωρίου” με το Βασιλικό Διάταγμα 199 που εκδόθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1920, η λειτουργία του “Νοσοκομείου Φυματιώντων Ασβεστοχωρίου” συνδέθηκε άρρηκτα με το κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης και την πολιτική ιστορία της περιοχής, πέρα από το φάρο ίασης που αποτελούσε για μεγάλο αριθμό ασθενών και των συγγενών τους.

Σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο “Γεώργιος Παπανικολάου” λειτουργούν δύο πνευμονολογικές κλινικές και εξωτερικά αντιφυματικά ιατρεία.

Το βιβλίο “Σανατόριο Ασβεστοχωρίου: Όπου το παρόν συναντά το παρελθόν” της Κρυσταλλίας Μοσχοτά διατίθεται από τη Βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου (paplib@gmail.com).

24 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για τη φυματίωση

Ο Dr. Robert Koch στις 24 Μαρτίου 1882 στο Βερολίνο παρουσίασε στην επιστημονική κοινότητα την ανακοίνωση του, την ανακάλυψη του βάκιλου της φυματίωσης, της ασθένειας που “θέριζε” στην Ευρώπη και την Αμερική προκαλώντας το θάνατο και πλαισιωμένη από έντονο κοινωνικό στίγμα για τους πάσχοντες και τον περίγυρο τους. Η πρωτοποριακή έρευνά του Koch άνοιξε το δρόμο προς τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας. Δεύτερο σημαντικό σταθμό στον αγώνα για την θεραπεία της ασθένειας αποτελεί η συμβολή του Selman A. Waksman που έθεσε στη διάθεση της ιατρικής το πρώτο πραγματικά αποτελεσματικό φάρμακο κατά του βακίλου του Κοχ:τη στρεπτομυκίνη.

Ωστόσο, η φυματίωση παραμένει και σήμερα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ “παρά το γεγονός ότι η φυματίωση θεραπεύεται και κατά το χρονικό διάστημα 2000-2015 σώθηκαν 49.000.000 ζωές μέσω της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου, εκτιμάται ότι 4.300.000 άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή το 1/3 των ασθενών με φυματίωση, οι οποίοι ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεν διαγιγνώσκονται ούτε θεραπεύονται, λόγω αδυναμίας πρόσβασής τους σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας”.

H εκδήλωση διοργανώνεται από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου σε συνεργασία με το Τμήμα Ελέγχου Ποιότητας-Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης.

Δελτίο Τύπου 6 – Ενημέρωση για Ημέρα Φροντιστή ατόμων με άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Ημέρα Φροντιστή ατόμων με άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Ενημέρωση με αφορμή την Ημέρα του Φροντιστή ατόμων με άνοια ή Alzheimer προσφέρει την Παρασκευή 16 Μαρτίου το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης με αφορμή το θεσμό που έχει καθιερώσει εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, ως ένδειξη αναγνώρισης του δύσκολου έργου που επιτελούν οι φροντιστές.

Οι φροντιστές, συνήθως γυναίκες, αναλαμβάνουν ένα φορτίο που περιλαμβάνει εκτός από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ασθενή, την κάλυψη μιας σειράς αναγκών, την ανταπόκριση σε απαιτήσεις οικονομικές και τη διαχείριση μιας καθημερινότητας που χρειάζεται ιδιαίτερη ψυχολογική στήριξη, απαραίτητη ειδικά για τον ίδιο.

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης, 8π.μ. – 2.30μ.μ. Καρ. Δημητρίου 1 (πρώην Διοικητηρίου1), 2313 310 750.   

 

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης λειτουργεί από το 2002 παρέχοντας υπηρεσίες σε ανθρώπους που βρίσκονται στα πρώτα στάδια ή σε ενδιάμεσο στάδιο της νόσου Alzheimer και υποστήριξη στα κοντινά τους πρόσωπα (συγγενείς και φροντιστές). Πρόκειται για ένα Κέντρο που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό από άποψη λειτουργικότητας και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο δημόσιου νοσοκομείου (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης).

Απευθύνεται στα άτομα με ήπιες γνωστικές διαταραχές και έρχεται να συμπληρώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Ιατρείο Μνήμης που λειτουργεί στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από το 1996 (διάγνωση και ιατρική παρακολούθηση). Υποδέχεται τους ασθενείς που βρίσκονται στο ήπιο και μέσο στάδιο βαρύτητας της νόσου Alzheimer και άλλων συναφών διαταραχών. Κύρια επιδίωξη του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης είναι να εξασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς που φιλοξενεί. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και παρεμβάσεις στοχεύουν στην κινητοποίηση των ασθενών, την αξιοποίηση των υπαρχόντων ικανοτήτων και της λειτουργικότητας τους, η καλλιέργεια και η ενίσχυση των νοητικών τους λειτουργιών. Η ανάδειξη και η προαγωγή των υπαρχόντων δεξιοτήτων και η αναζωπύρωση των επιθυμιών και των θελήσεων του ασθενή θεωρείται «γραμμή άμυνας» απέναντι στην ασθένεια. Προσφέρεται επιπλέον η δυνατότητα στους συγγενείς των ασθενών να δέχονται συμβουλές και καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νόσου καθώς και την αποδέσμευση τους από την καθημερινή φροντίδα.

Στελεχωμένο με έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας στο Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης αναπτύσσεται επίσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα για επαγγελματίες υγείας με σεμινάρια, διαλέξεις και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα λειτουργίας ενός εργαστηρίου παραγωγής και διάθεσης πληροφορίας για τη νόσο του Alzheimer και το σύνδρομο της άνοιας γενικότερα.

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης λειτουργεί καθημερινά, 8π.μ. – 2.30μ.μ. Καρ. Δημητρίου 1 (πρώην Διοικητηρίου1), 54630 Θεσσαλονίκη, τηλέφωνο επικοινωνίας 2313 310 750.

Δελτίο Τύπου 5 – Ομλία Δρ Γιαννούδη στο Γ.Ν. «Γ.Παπανικολάου»

Ο διεθνούς ακτινοβολίας Καθηγητής Παναγιώτης Γιαννούδης προσκεκλημένος από την Α΄Ορθοπεδική Κλινική ΑΠΘ στο Γενικό Νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” θα δώσει διάλεξη με τίτλο Polytrauma management: How can we approve outocomes?”

την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 8.30.μ. στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου.

O κ. Παναγιώτης Γιαννούδης είναι καθηγητής Ορθοπεδικής και Τραυματιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Leeds της Μ. Βρετανίας και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το τραύμα και τον πολυτραυματία. Στην κλινική που διευθύνει έχουν εκπαιδευτεί πολλοί Ελληνες νέοι ορθοπεδικοί και με το έργο υποστηρίζει σε σημαντικό βαθμό την ελληνική ορθοπεδική κοινότητα. Το επιστημονικό του έργο εκτείνεται σε περισσότερες από 660 διεθνείς δημοσιεύσεις που αφορούν τον πολυτραυματία, τη συγγραφή επτά βιβλίων Ορθοπεδικής (orthopedics and trauma) καθώς και πάνω από 250 διαλέξεις και ομιλίες που δίνει ως ομιλητής και κεντρικός ομιλητής σε διεθνές επίπεδο από το 2004.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Γιαννούδης ήταν Πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας για το Τραύμα (2006-2009). Είναι Αρχισυντάκτης της επιστημονικού περιοδικού Injury Journal και Πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής Orthopaedic Trauma Association.

Πέρα από το επιστημονικό του έργο αναπτύσσει κοινωνική δραστηριότητα που αφορά στην οικονομική υποστήριξη ασθενών. Έχει διακριθεί για την πρωτοποριακή του εργασία στον τομέα της Ορθοπεδικής στο Κέντρο Leeds Trauma Centre και για την ίδρυση της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης Day One Trauma Charity, που είναι η πρώτη οργάνωση αυτού του είδους στη Μ. Βρετανία.

Η διάλεξη θα γίνει στην αγγλική γλώσσα.

Δελτίο Τύπου 4 – Πρωτοποριακή επέμβαση με 3D κάμερα στη Νευροχειρουργική Κλινική

Πρωτοποριακή επέμβαση, η πρώτη που διενεργείται σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε στη Νευροχειρουργική Κλινική του ΓΝ “Γ. Παπανικολάου”.

Πρόκειται για αφαίρεση όγκου εγκεφάλου με τρισδιάστατη όραση με τη βοήθεια τρισδιάστατης κάμερας (3D camera) και μόνιτορ.

Η ποιότητα στις Νευροχειρουργικές επεμβάσεις είναι άρρηκτα δεμένη με τη εξέλιξη της τεχνολογίας. Η τρισδιάστατη κάμερα αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στη χειρουργική των όγκων εγκεφάλου μετά από το μικροσκόπιο και το ενδοσκόπιο δίνοντας ευελιξία και μοναδικά πλεονεκτήματα στον χειρουργό όπως ασφάλεια και λεπτομέρεια με τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εξαιρετικά επικίνδυνες περιοχές με το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η χρήση της απαιτεί δεξιοτεχνία, εμπειρία στη χειρουργική υπό στερεοσκοπική όραση, ειδίκευση στη χειρουργική των όγκων εγκεφάλου, συνεχή εκπαίδευση σε νέες τεχνικές και επιμόρφωση στις μεταμοντέρνες τεχνολογικές εξελίξεις. Η επέμβαση που διενεργήθηκε για πρώτη φορά σε Νευροχειρουργική κλινική του Εθνικού Συστήματος Υγείας διήρκεσε τέσσερις ώρες και έγινε από τον Νευροχειρουργό κ. Αθανάσιο Σπηλιωτόπουλο, Διευθυντή ΕΣΥ, την καθοριστική συμβολή της αναισθησιολογικής ομάδας με τη Συντονίστρια Διευθύντρια ΕΣΥ, κ. Αναστασία Τρικούπη και την άψογη συνεργασία της ιατρονοσηλευτικής χειρουργικής ομάδας.

Ο ασθενής ανένηψε με ευχέρεια στη Β΄Μονάδα Εντατικής Θεραπείας υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή της Β΄ΜΕΘ κ. Ν. Καπραβέλου και ολοκλήρωσε την νοσηλεία του στη Νευροχειρουργική κλινική που διευθύνεται από τον κ. Ι. Μπαλτά.

Το ΓΝ “Γ. Παπανικολάου” εντάσσοντας στη δύναμη του επιστήμονες με κύρος και τεχνολογίες του μέλλοντος καταφέρνει να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων και να παρέχει στον Έλληνα πολίτη την πλέον σύγχρονη ιατρική φροντίδα.

https://www.fm100.gr/media/single/spania-neyroheiroyrgiki-epemvasi-sto-nosokomeio-papanikolaoy-kentriko-deltio-eidiseon