Δελτίο τύπου 6 – Μάιος / 2017

Το Γενικό Νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” έχει την τιμή να φιλοξενεί τον Δρ. Ρόμπερτ Χίγγινς, διεθνώς γνωστό χειρουργό μεταμόσχευσης καρδιάς- πνευμόνων, επικεφαλής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ο οποίος θα δώσει διάλεξη με θέμα “Continuing Medical Education: Residency and beyond” (Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση: Μετά την ειδικότητα”) την Παρασκευή 12 Μαΐου και ώρα 12μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου (Νέο Κτίριο).

Ο Δρ. Ρόμπερτ Χίγγινς είναι Καθηγητής Χειρουργικής, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής και Επικεφαλής Χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς (Βαλτιμόρη, ΗΠΑ). Είναι ο πρώτος μαύρος πολίτης που αναλαμβάνει καθήκοντα σε αυτή τη θέση αν και ο ίδιος προτιμά να θεωρείται ο καλύτερος χειρουργός που έχει επιλεγεί ως Επικεφαλής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και όχι ο καλύτερος μαύρος χειρουργός. Ο Δρ. Χίγγινς είναι αυθεντία στη μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων, στη μηχανική υποστήριξη κυκλοφορίας, στην επεμβατική καρδιοχειρουργική και τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εκτείνονται πέρα από τα ιατρικά, όπως οι μηχανισμοί κυτταρικού τραυματισμού σε ανεπαρκούσα καρδιά, στα οικονομικά και την πολιτική υγείας, στις φυλετικές ανισότητες όσον αφορά στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και σε μετεγχειρητικό επίπεδο (μετά από μεταμόσχευση).
Η καριέρα του ξεκίνησε από τη θέση του Διευθυντή μεταμοσχεύσεων καρδιάς και πνευμόνων στο Νοσοκομείο Χένρι Φορντ. Ως επικεφαλής της ομάδας μεταμόσχευσης πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση πνεύμονα στο Μίσιγκαν και προχώρησε στη δημιουργία προγράμματος περίθαλψης (Medicare) για μεταμόσχευση πνεύμονα το 1997 και παιδιατρικού προγράμματος μεταμόσχευσης καρδιάς σε συνεργασία με το παιδιατρικό νοσοκομείο του Μίσιγκαν. Στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χοπκινς ανέλαβε τη θέση που κατείχε ως καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο όπου υπηρέτησε και ως επικεφαλής χειρουργικής και διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Μεταμόσχευσης Γουέξνερ.
Ο Δρ. Ρόμπερτ Χίγγινς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέιλ και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Ολοκλήρωσε την ιατρική του ειδικότητα στο Πανεπιστήμιο του Πιτσμπεργκ όπου εργάστηκε ως επικεφαλής ειδικευόμενος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Η εκπαίδευση του σηματοδοτείται από υποτροφίες και στην καριέρα του έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος και ενεργό μέλος σε πλήθος οργανώσεων όπως στο Ενοποιημένο Δίκτυο Δωρεάς Οργάνων (πρόεδρος). Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Μαύρων Ακαδημαϊκών Χειρουργών και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Μαύρων Αγγειοχειρουργών και Καρδιοχειρουργών.

Η ζωή του

Με μότο τη φράση της μητέρας του “τα διαμάντια δημιουργούνται κάτω από πίεση” ο Δρ Ρόμπερτ Χίγγινς προχώρησε στη ζωή του ξεπερνώντας κάθε δυσκολία και ειδικά εκείνες των φυλετικών διακρίσεων. Ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά της οικογένειας, σε ηλικία 5 ετών έχασε σε ατύχημα τον πατέρα του ο οποίος ήταν ο πρώτος μαύρος γιατρός στο Τσάρλεστον του Μισισιπή τη δεκαετία του 50. Έκτοτε, προχώρησε με πυξίδα το συνδυασμό της αγάπης του για την ιατρική και τη δέσμευση του απέναντι στην κοινότητα. Όπως αναφέρει και ο ίδιος “για αυτό το λόγο έζησα και εργάστηκα σε αστικά ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα” έχοντας ως επίκεντρο της σκέψης του την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας για μειονότητες που δεν είχαν εκπροσώπηση στο χώρο της υγείας. Από την θέση στην οποία υπηρετεί σήμερα, ως επικεφαλής χειρουργός της Ιατρικής Σχολής ενός από τα κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο, το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, θεωρεί ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συμβάλλει ώστε και άλλοι επιστήμονες να ακολουθήσουν και να φτάσουν στην πόρτα του Πανεπιστημίου.

Attachments

Αρχείο Μέγεθος αρχείου
pdf Δελτίο Τυπου 6_Μάιος 2017 135 KB