Δελτίο τύπου 16 – Νοέμβριος 2017

Τη Διοίκηση και προσωπικό του Νοσοκομείου υποδέχτηκε και ξενάγησε στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου “Γεώργιος Παπανικολάου” η Διευθύντρια του, κυρία Λιάνα Παπαεμμανουήλ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Παθολογικής Ανατομικής στις 15 Νοεμβρίου. Η παθολογική ανατομική είναι ιατρική ειδικότητα κομβικής σημασίας καθώς εκτιμάται ότι πάνω από το 70% των διαγνώσεων σε ένα Νοσοκομείο γίνονται μέσα την συμβολή του Παθολογοανατόμου.Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου είναι πλήρως εξοπλισμένο και ανταποκρίνεται σε δεδομένα υψηλών επιστημονικών απαιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη και το εργαστήριο Ανοσοϊστοχημείας, χάρη στην τεχνική της οποίας ο γιατρός έχει πλέον στη διάθεση του τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης πολλών ασθενειών, ιδιαίτερα του καρκίνου. Το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” έχει πιστοποίηση ISO 9001:2008.

Κατά την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής και της Πανελλήνιας Ένωσης Παθολογοανατόμων είναι ανοιχτά για το κοινό τα Εργαστήρια σε όλη τη χώρα για να ξεναγηθεί και να γνωρίσει τη δουλειά του παθολογοανατόμου.

Από το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής:

“O Παθολογοανατόμος είναι ο γιατρός που ασχολείται με όλες τις βασικές πτυχές της νόσου, από το πώς αναπτύσσεται ως τη διάγνωση και τον προσδιορισμό διαφόρων επιμέρους χαρακτηριστικών της (βαρύτητα, ευαισθησία και ανταπόκριση σε συγκεκριμένη θεραπεία). Η μεγάλη πρόοδος της σύγχρονης ιατρικής οφείλεται και στη διεθνή ιατρική κοινότητα των Παθολογοανατόμων, πέντε από τους οποίους έχουν βραβευτεί με το βραβείο NOBEL (με πιο πρόσφατο τον Αυστραλό Παθολογοανατόμο J.R. Warren, που βραβεύτηκε το 2005 για την ανακάλυψη του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού).
Η Παθολογική Ανατομική ανήκει στις “εργαστηριακές ειδικότητες”, στην πραγματικότητα όμως είναι κλινικο-εργαστηριακή. Οι περισσότεροι ασθενείς στο Νοσοκομείο δεν γνωρίζουν και δεν συναντούν τον Παθολογοανατόμο, ο οποίος όμως συνεργάζεται στενά με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, παρέχοντάς τους όχι μόνο τη διάγνωση, αλλά και πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας”.

Επισυναπτόμενα αρχεία

File File size
pdf pathan_deltio_typou_2017 505 KB